Всесвітній день дикої природи

    У третій день весни багато країн  відзначають Всесвітній день дикої природи. Саме 3 березня 1973 року у м. Вашингтоні була прийнята   Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES). Виконання CITES повинно сприяти усуненню економічної зацікавленості в процесі використання дикої флори і фауни шляхом обмеження їхнього переміщення за межі країн, які є ареалом їхньої ж географічної популяції.   Учасниками конвенції є 180 держав, а 14 травня 1999 року до них приєдналася й Україна. Цей день являє собою унікальну можливість ознайомитися з красою і розмаїттям форм дикої природи, а також підвищити свідомість та розуміння необхідності збереження видів дикої флори та фауни. 

    25 лютого наукові співробітники сектору природи Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького провели екскурсію берегом Ужа для учнів 2 В класу ЗОШ №5 (класний керівник Кияк Л. І.). Дітки досліджували диких птахів, які давно облюбували річку. Під час прогулянки юні дослідники  дізналися про величних лебедів-шипунів, які  часто прилітають на річку, про крижнів – постійних мешканців Ужа. За ними вони мали можливість навіть спостерігати.  Довідалися про  рибалочку – одну з найкрасивіших пташок, яка часто полює на березі напроти їхньої школи, про бакланів великих, малих білих чепур та червонокнижного лелеку чорного. Час від часу на Ужі можна побачити пірникозу малу, гуску білолобу, шилохвоста, а  на початку 2021 року поряд із крижнями та лебедями плавали крехи великі. 

    Після короткої інформації учні взяли участь у змаганні: хто з них краще знає птахів. Вони поділилися на  3 команди: Рибалочки, Лебеді та Лелеки і виконували певні завдання: розгадували ребуси, вгадували птахів, шукали правильні відповіді у тестах, відповідали на питання вікторини. Завдання для кожної команди відрізнялися, тому, відповідаючи на питання, учні ще й ділилися корисною інформацією зі своїми однокласниками. В результаті змагання найкращими знавцями птахів річки Уж виявилася команда «Рибалочки», а команди «Лебеді» та «Лелеки» були визнані кращими знавцями птахів річки Уж.

Дітки весело й пізнавально провели час і обіцяли дбайливо відноситися до навколишнього середовища, адже  Природа дає нам і чисте повітря, їжу, сировину для різних потреб і позитивні емоції.