Графиня Крістіна Чакі - Цифрова реставрація портрету технологіями "штучного інтелекту"

Графиня Крістіна Чакі - Цифрова реставрація портрету технологіями штучного інтелекту

Ми відреставрували фото 1903 року з портрету Графині Крістіни Чакі. Для цього ми використали декілька алгоритмів на основі "штучного інтелекту". Так "машинне бачення" розмалювало (додало кольори) чорно-білий варіант портрету, додало деталі пензля художника на периферії портрету, збільшило та додало чіткості зображення та створило анімацію обличчя (ніби воскресивши її). Таким чином, ми скористалися 4-ри алгоритми обробки зображень треновані на штучному інтелекті від 4-х різних виробників програмного забезпечення. Фінальний результат ми обробляли та компонували в Adobe Photoshop та Premiere Pro. Крістіна Чакі - угорська графиня, відома жінка свого часу, друга дружина Міклоша Берчені, яка була на 11 років старшою за чоловіка. Після одруження сімейна пара своїм родинним гніздом обрала Ужгородський замок, який перетворила на великосвітський центр культурного і політичного життя кінця XVII — початку XVIII століть. Володіла замком пара 13 років. За їх часів Ужгородський замок зажив найбільшого свого розквіту. На правах господарки Крістіна регулярно проводила бали, світські прийоми та деякі офіційні урочистості. Померла Крістіна Чакі у квітні 1723 року в Текірдазі. Поховали її у Стамбулі, в єзуїтській церкві, що знаходилася під патронатом французьких королів, біля знаменитої Ілони Зріні.

Posted by Uzhhorod Castle, T. Lehoczky Transcarpathian Regional Local History Museum on Monday, March 8, 2021

    Ми відреставрували фото 1903 року з оригінального портрету Графині Крістіни Чакі. Для цього нами використано декілька алгоритмів на основі "штучного інтелекту". Так "машинне бачення" розмалювало (додало кольори) чорно-білий варіант портрету, додало деталі пензля художника на периферії портрету, збільшило та додало чіткості зображення та створило анімацію обличчя (ніби воскресивши її). Таким чином, ми скористалися 4-ма алгоритмами обробки зображень треновані на штучному інтелекті від 4-х різних виробників програмного забезпечення. Фінальний результат ми обробили та компонували в Adobe Photoshop та Premiere Pro.

Графиня Крістіна Чакі - фото 1903 року з оригіналу її портрету

    Крістіна Чакі - угорська графиня, відома жінка свого часу, друга дружина Міклоша Берчені, яка була на 11 років старшою за чоловіка. Після одруження сімейна пара своїм родинним гніздом обрала Ужгородський замок, який перетворила на великосвітський центр культурного і політичного життя кінця XVII — початку XVIII століть.
 
    Володіла замком пара 13 років. За їх часів Ужгородський замок зажив найбільшого свого розквіту. На правах господарки Крістіна регулярно проводила бали, світські прийоми та деякі офіційні урочистості.

    Померла Крістіна Чакі у квітні 1723 року в Текірдазі. Поховали її у Стамбулі, в єзуїтській церкві, що знаходилася під патронатом французьких королів, біля знаменитої Ілони Зріні.

Провідний програміст музею - В. В. Габорець,
Зав. сектору археології відділу історії та краєзнавства - О. Ю. Шумовська