Пернаті мешканці замкового парку

    1 квітня відзначають Міжнародний день птахів. Кожного року, починаючи з 2009 р. наукові співробітники сектору природи відділу історії та краєзнавства спільно із педагогами Закарпатського еколого-натуралістичного центру учнівської молоді організовували цікаві заходи до цього свята для школярів Ужгорода. Зазвичай вони проходили весело й пізнавально. В музеї діти отримували корисну інформацію про птахів  під час екскурсії по експозиції «Природа Закарпаття», зустрічалися з професійними орнітологами, брали участь у  квестах та спостерігали за птахами на подвір'ї. 

    На жаль, цьогоріч через карантинні обмеження ми не можемо відзначити День птахів так, як це було колись в Ужгородському замку, тому пропонуємо  онлайн-знайомство з пернатими мешканцями замкового парку.

    Майже кожного дня тут можна побачити синичок великих, галасливих повзиків, ворон та чорних дроздів. Весною сюди повертаються горихвістки чорні, ластівки та серпокрильці, восени підживитися залітають зеленяки, щиглики, синиці чорні та довгохвості. Золотомушки жовточубі – найменші пташки України, теж полюбляють шишки хвойних порід дерев, що зростають у замковому парку.  Під час міграцій над замком пролітають лелеки, журавлі, баклани великі та інші пролітні птахи. Загалом, ми відмітили тут більше 40 видів птахів, тож замкова гора буде  цікава  не тільки для тих, хто любить історію, а й для спостерігачів за пернатими.

Руслана Джахман старший науковий співробітник
сектору природи відділу історії та краєзнавства