Міжнародний день гір

    11 грудня у світі відзначають Міжнародний день гір. Це свято встановила Генеральна Асамблея ООН 20 грудня 2002 року. Воно відзначається щороку 11 грудня, починаючи з 2003 року.

      Гори займають близько однієї чверті поверхні планети і є домівкою для майже 10 відсотків населення. У горах живуть люди з древньою історією, вони є місцями релігійного поклоніння, куди стікаються мандрівники з усіх куточків світу. Горяни свято шанують свої традиції, культуру і духовні практики, які обумовлюють їх стиль життя, протягом століть підтримували і зберігали екосистеми. Це – заповідник для багатьох унікальних видів рослин і тварин, джерело води усіх основних річок Землі.

       Гори Карпати  вражають своєю красою. Це - унікальна й казкова місцевість, одна лише згадка про яку гріє душу приємними спогадами чи бажанням відвідати гори.

       Область Українських Карпат розташована на південному заході країни. Вона простягаються завдовжки 280 км, завширшки – на 100-110 км. Площа гірської системи – понад 24 тис. км2, а разом з Передкарпаттям і Закарпаттям – 37 тис. км2. Карпатські гори відносно молоді, їм понад 25 млн. років.

     Близько двох третин території Закарпаття займають гори. Гірська частина області включає три групи асиметричних хребтів з більш похилими південно-західними схилами, які прорізані численними долинами гірських річок. У центрі – ланцюг Полонинських гір, з плоскими вершинами – полонинами, які вкриті гірськими луками і використовуються як пасовища (це полонини: Рівна, Красна, Боржава, Свидовець та інші).  На північ від Полонинських гір знаходяться Горгани. Їх хребти вузькі, схили гір круті, гребні кам’янисті. Висота гір у західній частині 1500-1700 м.

     У південно-західній частині простягається Вигорлат-Гутинський, або Ужгородсько-Хустський хребет, який включає декілька гірських груп з висотою 700-1000 м. На сході області, на південь від р. Біла Тиса, розташовані Гуцульські Альпи, окремі вершини яких сягають вище 2000м. Це – найвищі гори Карпат и України.

      Говерла – найвища гора Українських Карпат, її висота сягає 2061 м. Розміщена в гірському масиві Чорногора. До вершин Українських Карпат, висота яких перевищує понад 2000 м, входять: Бребенескул (2032 м),  Піп-Іван (2028 м), Петрос (2020 м), Гутин Томнатик (2016 м), Ребра (2000 м).

     На жаль,  людина настільки не раціонально використовує природні ресурси, що за останні кілька десятиліть території лісів скоротилися майже втричі. Якщо і далі піде в такому темпі, то горам загрожує важка доля. Через стрімку вирубку лісів страждають і самі місцеві жителі. В горах почастішали повені. Багато людей залишаються не тільки без городів, але і без житла, яке виявляється затопленим.

     Свою “лепту” вносять і туристи. Вздовж доріг можна зустріти гори сміття, яке викидають прямо з автомобілів. Звичайно, це позначається на екологічному стані місцевості.

     Вирушаючи в Карпати відпочивати не треба забувати, що головне – це чистота планети. Не треба чекати, поки настане Міжнародний день гір, а потрібно ставитися до них з повагою в будь-який день і відпочивати в чистій місцевості і з чистим серцем!

Олена Бучмей, старший науковий
співробітник сектору природи