ЖИВА ПРИРОДА ГІР


    Білосніжні взимку, зелені літом і жовто-червоні восени гори заворожують нас своєю красою. Вони надихають, мотивують до дій та заряджають енергією. В гори ми йдемо за натхненням, цікавими враженнями, вдихнути ковток свіжого повітря і просто насолодитися краєвидами. Вони мають навіть своє свято, яке любителі гір відзначають щорічно 11 грудня.


    Гори завжди цікавили творчих людей, зокрема й художників. Їх малювали й учасники творчого конкурсу «Рятуймо природу в дні війни», який організував Закарпатський обласний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді спільно з Інститутом еколого-релігійних студій, Міжрелігійним та громадським природоохоронним форумом Східної Європи (IRCEF) та Союзом охорони природи та біорізноманіття Німеччини (NABU).


    Було надіслано 316 робіт (малюнки, аплікації, екологічні сумки, тощо) з усіх куточків України. До Міжнародного дня гір 9 грудня в Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім Т. Легоцького відкрилася виставка дитячих малюнків, на якій зображено гірські пейзажі та їхніх мешканців. Загалом представлено 22 роботи, які вражають своїм змістом і назвами: «До і після», «Остання сумна осінь», «Природа без війни», «Щасливе майбутнє», «Природа плаче разом із Україною», «Збережемо життя природі»…


    До музею завітали вихованці Закарпатського еколого-натуралістичного центру учнівської молоді разом із керівниками гуртків Спочатку вони оглянули виставку, а потім старший науковий співробітник сектору природи відділу історії та краєзнавства Олена Бучмей провела їм екскурсію по експозиції «Природа Закарпаття». На карті вона показала їм, як розташовані гірські хребти на території Закарпаття, де знаходяться найвищі гори та основні гороутворюючі породи: піщаники, мергелі, андезити, базальти, вулканічні туфи, тощо. Замкова гора має вулканічне походження й утворена з андезитів. Діти довідалися також, що на Рахівщині є породи – кристалічні сланці віком 1 мільярд років. Вони побачили зразки корисних копалин, які геологи знайшли у надрах гір. Тут найбільше привернули до себе увагу марамороські діаманти та гранат.




    Під час екскурсії юні натуралісти побачили й різноманіття флори та фауни карпатських гір, а свої знання перевірили відповідаючи на запитання вікторини «Знавці Карпат».