Про що «розповідає» нам лісова шишка?


    Шишки — це видозмінені пагони, що розвиваються на кінцях гілок хвойних рослин у вигляді маленьких утворень, вкритих лусочками. Вони можуть бути чоловічі й жіночі. Зазвичай ми більше увагу звертаємо на жіночі шишки, у яких розвивається насіння.


    Які бувають шишки і яким деревам вони належать з’ясовували учні 4 Б класу Ужгородської ЗОШ №5 (класний керівник Шеба Я. І.) під час науково-освітнього заходу «Про що «розповідає» нам лісова шишка?», який провела для них старший науковий співробітник сектору природи відділу історії та краєзнавства Руслана Джахман 5 грудня. Вона розповіла школярам про види хвойних дерев, які зростають у природі Закарпаття й показала їм різні за формою та розмірами шишки. Знайшовши шишку в лісі чи в парку, можна дізнатися, якому дереву вона належить. Також скупчення шишок деколи можна побачити під листяними деревами. Це можуть бути запаси білочки або дятлова «кузня». Дятел зриває шишку з гілки, відносить і затискає в заздалегідь приготованому місці — природній щілині або видовбаному ним отворі у верхній частині стовбура. Потім він вдаряє по ній дзьобом, відщипує лусочки і таким чином дістає насіння.




    Уже з початку грудня ми починаємо готуватися до новорічно-різдвяних святкувань, тож учні створили красиві композиції у скляних банках. Вони використали соснові шишки, морську сіль, засушені рослини та ароматизовану олію. В повітрі одразу запанували приємні аромати цитрусових та хвойних, які нагадали нам, що свято наближається навіть під час війни.