Музейна ікона «Святий Миколай Чудотворець». ХІХ ст.

Ікона «Святий Миколай Чудотворець». ХІХ ст.
Дерево, фарба. Розмір 45 х 37 см
Ікону передано Закарпатському краєзнавчому музею
Чопською митницею у 1975 р.

    Святий Миколай Чудотворець – архієпископ Мирлікійський – належить до найвизначніших святих християнської церкви. Його люблять і вшановують християни східного й західного обрядів. До Західної Церкви свято прийшло у IX ст., коли папа Миколай (858-867) – перший папа з цим іменем – приблизно у 860 році збудував у Римі церкву Святого Миколая. Особливо прижилося й сподобалося свято в Німеччині, куди його принесла візантійська княжна Теофана, жінка імператора Оттона II.

    Архієпископ Миколай, багатолітній пастир антіохійських християн на межі ІІІ – ІV ст. був однією з найяскравіших постатей в історії Церкви перших віків. Відомо, що владика Миколай брав участь у І Нікейському Соборі, який закріпив у Символі Віри основне догматичне вчення християнства. Помер приблизно у 345 році. День смерті Святого Миколая відзначають як день Святого Миколая, або просто Миколая щороку 6 грудня по новому стилю (за Григоріанським календарем) та 19 грудня по старому стилю (за Юліанським календарем). Діяння Миколая стали причиною появи багатьох легенд, завдяки яким він став одним з найважливіших святих.

    Ікона Святого Миколая Чудотворця або, як її ще називають, ікона Миколи Угодника належить до найпопулярніших серед християн всіх конфесій. Перші ікони були написані ще за його життя. В іконографії Микола Чудотворець зображений на іконах в образі сивого старця. У лівій руці він тримає Євангеліє, а правою рукою виконує жест благословення.

    Святий Миколай вважається захисником бідних, скривджених, несправедливо засуджених, покровителем мандрівників, моряків, воїнів, пожежників та рятувальників. Шанували святителя і як покровителя шлюбу. З особливим нетерпінням чекають на день пам'яті Миколая діти, бо для них це означає веселе свято й подарунки.

    У рамках проекту «Музейна ікона» в першій залі експозиції «З історії духовної культури ХVІІ – початку ХХ ст.» (Каплиця Ужгородського замку) представлено ікону «Святий Миколай Чудотворець» із фондів Закарпатського обласного краєзнавчого музею імені Тиводара Легоцького».

    Запрошуємо всіх бажаючих відвідати наш музей та оглянути чудову ікону до 29 грудня.




Михайло Джахман, Лариса Ганусинець – 
співробітники відділу експозиційної та
науково-методичної роботи