Поповнення фондів Закарпатського ОКМ ім. Т. Легоцького новими артефактами

 Сьогодні в Ужгородському замку відбулася надзвичайно важлива подія. Доцент кафедри археології, етнології та культурології Державного вищого навчального закладу «Ужгородський національний університет» Мойжес Володимир передав археологічний матеріал, котрий було знайдено внаслідок проведення археологічних досліджень на території Замкої церкви у 2023 році. Монети, елементи одягу та особистих речей, зброя, церковні атрибути та багато іншого ерудименту.

Монети які були передані охоплюють кілька історичних періодів. Ці артефакти відкривають нові можливості для вивчення економічної, соціальної та політичної історії регіону. Вони є прямим свідченням культурних та торгівельних зв'язків, які існували в минулому.
Перлиною знахідок є рідкісна шабля та фрагменти піхов. Знахідка є надзвичайно цінною, оскільки стан збереженості артефакту дозволяє детальніше ознайомитися з особливостями зброярного мистецтва тієї епохи.
Також цікавими будуть і артефакти церковної атрибутики, котрі вражають своїм рівнем майстерного виготовлення та історичної цінності.
Дані знахідки передані до фондів музею для подальшого опрацювання. Згодом після опрацювання та внесення до єдиного державного реєстру, доповнять експозицію -
“Артефакти середньовічної замкової церкви ”, відкриття якої планується в червні.
Археологічні дослідження будуть продовжуватись і цьогоріч. Дирекція музею відповідно до договору про співпрацю продовжує надавати базу , на руїнах середньовічної церкви, для проведення археологічної практики.
Максим Наровський,
старший науковий співробітник сектору археології.