«Без мови та історії немає країни»

    Проголошення Незалежності України є знаменною подією у житті нашого народу. Сьогодні є підстава стверджувати, що Україна відбулася як держава. Вона має інституційну систему державної влади, власне законодавство, зайняла чільне місце в світовому та європейському співтовариствах.

    З метою патріотичного виховання учнівської молоді та підвищення рівня знань з історії нашої країни в  Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім. Т. Легоцького проводилася історична години для дітей «Без мови та історії немає країни». Зав. відділу науково-освітньої роботи Марія Марич розповідала учням Ужгородської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. №6 імені Василя Степановича Гренджі – Донського про історію нашої країни та про основні символи - прапор, герб та гімн України. Вона наголошувала, що Декларація про Державний Суверенітет була не просто «заявою про наміри».    

    Ще в добу  Просвітництва ряд мислителів, піддавши критиці ідею божественного походження влади монарха, висунули і обгрунтували вчення про народний суверенітет. Відповідно до їхнього розуміння  лише сам народ (а не його окремі правитель чи правителі) є верховним носієм державної влади, лише він може обрати форму державного правління та найвищих державних посадовців.

    На відміну від декларацій інших союзних республік, Декларація про Державний Суверенітет України була радикальнішою і представляла план дій з розбудови незалежної держави, а не просто розподіл повноважень між центром і регіонами. Проголошувалося, що Україна має своє громадянство, де «всі громадяни рівні перед законом». Єдиним джерелом влади визначався народ України.  Вона проголошувала економічну самостійність України. У документі підкреслювалося намір створити банківську, цінову, фінансову, митну та податкову системи, сформувати державний бюджет, а при необхідності ввести власну грошову одиницю. Декларація визнавала самостійність республіки у вирішенні питань науки, освіти, культурного і духовного розвитку української нації. 

    Декларація про Державний Суверенітет України була ухвалена 32 роки тому – 16 липня 1990-го. Відтоді розпочалося ствердження України як самостійної держави. Її прийняття стало першим кроком до відновлення історичної справедливості, відродження української державності як ідеї соборності українського народу та його земель. 

    Зав. відділу Історії Карпатської України Іван Орос розповів школярам про теперішні страшні події, які кояться у нашій країні через військові дії рф. Діти дуже уважно вивчали експонати з виставки «Коли гримлять гармати музи мовчать» і з величезним сумом на обличчях обдумували почуті слова.

    Після історичної години старший науковий співробітник науково-освітнього відділу Маріанна Лангвізер провела малечі цікаву екскурсію по виставкам та експозиціям музею. Діти та їхні вчителі були дуже задоволені і дали обіцянку прийти до нас ще раз.