Оновлення експозиційних колекцій метеликів


    Закарпатський обласний краєзнавчий музей імені Т. Легоцького багатий на різні природничі колекції. Експозиція «Природа Закарпаття» представляє значну частину тваринного світу Карпат. Тут представлені різні класи хребетних та безхребетних тварин. Із безхребетних тварин в фондах музею помітне місце займає ентомологічна колекція, яка нараховує понад 2 тисячі сухих препаратів. З усіх комах найбільшою популярністю користуються метелики. В експозиції представлено 5 ентомологічних коробок: «Метелики Закарпатської низовини» - 2, « Метелики передгір'я Закарпаття», «Метелики гірських районів Закарпаття» та «Денні метелики».


    Гості музею неодмінно зупиняються біля вітрини «Метелики Закарпаття» і з зацікавленням розглядають колекцію . Тут вони зможуть побачити не тільки звичайних, але і червонокнижні види. Заслуговує на увагу метелик Мертва голова або Адамова голова, який належить до сімейства бражників і є самим великим його представником. Може бути, ніхто б особливо і не помічав цього метелика, але в нього є одна дуже примітна особливість. На його тілі і правда зображений людський череп … Все це породило безліч легенд, забобонів і міфів. І деякі з них досить страшні. Вважалося, що саме цей метелик накликає на людей страшні епідемії і руйнівні війни. Такий жарт природи і став причиною того, що наукові факти про цього метелика вивчають куди рідше, ніж різного роду міфи.


    Метелики зберігаються в спеціальних коробках. Кожен експонат наколотий на спеціальну ентомологічну шпильку, добре розправлений і містить етикетку, яка необхідна для збереження наукової цінності. Ці колекції є вже досить давніми і створювались ще за часів Радянського союзу, тому назви метеликів до цього часу були на російській мові. Коробки також мали не зовсім привабливий вигляд. Тому було вирішено їх оновити: змінено етикетки на нові – з українськими та латинськими назвами видів, які перед тим були добре вивірені з сучасною термінологією, також був оновлений сам матеріал коробок і вони набули значно естетичнішого вигляду. Колекції були добре хімічно оброблені, щоб у подальшому захистити біологічний матеріал від шкідників. Після проведеної роботи по відновленню ентомологічної колекції, метелики знову прикрашають експозицію «Природа Закарпаття».

О. Бучмей, ст.науковий співробітник сектору природи