Екопросвітницька робота в молодіжних літніх таборах

    У літні місяці на базі Духовного центру Мукачівської греко-католицької єпархії в с. Анталовці (Ужгородського району) відпочивають сотні дітей та молоді. Табір має назву «Покликані при Духовному центрі ім. святого Івана-Павла ІІ». 

    Центр розміщений у місцині, де навколо природа – ліс, річка, що дуже спонукає до проведення екопросвітницьких заходів. Щотижня в таборі відбувається новий заїзд молоді і тому співробітники Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького – Михайло Біланич та Руслана Джахман, співпрацюючи з командою Інституту еколого-релігійних студій та волонтерами соціально-катехитичного центру, теж час від часу долучаються до такої важливої еколого-виховної роботи. 

    15 липня тут був проведений захід (воркшоп) для діток та молоді щодо  дбайливого ставлення до кажанів. Його проводив завідувач сектору природи музею Михайло Біланич. Спочатку молодь ознайомилася з біологією кажанів, дізналася їхні особливості як єдиних ссавців, які володіють справжнім польотом. Далі проглянула еколого-просвітницьке відео про життя кажанів. Після того Михайло Михайлович провів майстер-клас із виготовлення бет-бокса, пояснивши його будову та необхідність для розширення життєвого простору кажанів. Усі охочі воркшопу долучилися до монтування такого «ящика» з деталей, наперед виготовлених громадською організацією людей з інвалідністю «Паралельний світ». Присутні отримали також цікавий посібник про кажанів «Кажаноманія», з яким вони активно попрацювали в межах заходу, виконуючи деякі комплексні завдання. (Нагадуємо, що раніше подібний захід проводився в Ужгородському замку https://www.zkmuseum.com/2022/06/blog-post_25.html)

    У п’ятницю, 22 липня, для дітей та молоді табору Русланою Джахман був проведений авторський квест «Птахи рідного краю».

    Спочатку учасники поділилися на 4 команди: «Орли», «Лебеді», «Лелеки» та «Ластівки», а потім виконували завдання на зупинках. Вони вгадували, хто мартин звичайний, а хто чайка. Лише одна команда дала правильну відповідь на це завдання, оскільки решта учасників, за звичкою, мартина називали по-російськи чайкою. Руслана Василівна пояснила діткам, що українською мовою чайка – це зовсім інший вид. У завданні «Батьки і діти» команди мали згрупувати парами картки із зображенням дорослих птахів і пташенят. Також учасники давали відповіді на питання вікторини «У царстві птахів», вставляли пропущені назви у прислів’я та відгадували пернатих на «Таємничому фото», що, до речі, виявилося найлегшим для діток завданням. Тут вони легко впізнавали види птахів, яких часто зустрічають і на території самого табору.

    У результаті найкращими знавцями птахів стали учасники команди «Орли», яка набрала найбільшу кількість балів – 25 із 35. 

    Отож завдяки квесту дітки гарно провели час і дізналися, що найчастіше зранку для них співають ластівки, горихвістки чорні, дрозди, зяблики та синички. Водночас упродовж заходу увагу діток привертало безтурботне кружляння в небі ластівок міських та канюка звичайного.