МАЙСТЕР-КЛАС ІЗ ВИГОТОВЛЕННЯ БЕТ-БОКСА ДЛЯ КАЖАНІВ


    Яких тільки міфів ми не чули про кажанів: вони п’ють кров, плутаються у волоссі, а дехто серйозно вірить у те, що в лиликів перетворюються домашні мишки, які з’їли освячену їжу на Великдень. Насправді це дуже милі й приємні звірятка. В цьому пересвідчилися дітки під час науково-освітнього заходу, який організували для них наукові співробітники сектору природи відділу історії та краєзнавства Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького.



    Спочатку учні разом із науковою співробітницею музею Русланою Джахман з’ясували, що це ссавці, які вміють літати, активні вночі й люблять їсти комах. Також вони є дуже рідкісними і всі занесені до Червоної книги України. Потім переглянули пізнавальне відео, в якому побачили для чого кажанам потрібні бет-бокси і де їх встановлюють. Завідувач сектору природи Михайло Біланич розповів про те, які дослідження рукокрилих проводять науковці на Закарпатті. Протягом двох років вони вивчають життєвий простір горищ храмів. Він також показав із чого складається будиночок і запропонував діткам спробувати власноруч скласти таку конструкцію. Охочих було дуже багато. Кожен спробував спочатку закрутити шуруп, а потім приєднувався до створення колективної роботи із виготовлення інформаційного плакатів про кажанів. Тут допомогу надавала наукова співробітниця сектору природи Олена Бучмей.




    У приємній атмосфері дітки розвіяли всі міфи про кажанів і обіцяли їх охороняти й не знищувати. Бет-бокс для кажанів створювали учні перших класів Ужгородської ЗОШ І-ІІІ ст. №20-ліцею «Лідер» та приватної школи «Лоза».