«Конституція – основний закон»

    З нагоди відзначення Дня Конституції України в Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім. Т. Легоцького проводилася тематична година «Конституція – основний закон».

    Це одне з наймолодших свят в Україні, але одне із самих важливих. Ухвалення Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, а також забезпечення прав людини та громадянина, що сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.

    Зав. відділу історії Карпатської України Іван Орос розповів учасникам про важке становлення української держави на шляху до незалежності та яка ціна була заплачена українцями за право мати свою державну мову, свій герб, прапор і гімн. Багато уваги було приділено розповіді про закарпатців, які ціною власного життя боряться за Батьківщину. 

    Зав. відділу науково-освітньої роботи Марія Марич  розповідала про участь закарпатців у теперішній страшних подіях, які спричинила російська агресія по відношенню до України. Вона наголосила на тому, що день проголошення Конституції України – це день затвердження того, що «людина, її життя і здоровя, честь і гідність, недоторканність і безпека – найвища соціальна цінність.

    Конституція України – це основний закон, своєрідний договір, у якому народ визнає основні напрямки свого розвитку та існування, гарантії прав та свобод громадян. Він самим фактом свого існування перекреслив авторитарне минуле та дав початок новій історії України.