Виставка одного дня

    6 червня українські журналісти святкують своє професійне свято, яке відзначається згідно з Указом Президента України від 25 травня 1994 р. Саме в цей день у 1992 р. Спілка журналістів України була прийнята до Міжнародної федерації журналістів, яка є найбільшою у світі організацією професійних працівників ЗМІ. 

   Слова журналіст і журналістика походять із французької мови. Слово «journal» (газета) виникло у результаті скорочення словосполучення «papier journal», що перекладається як щоденний папір, листок. З латинської – щоденна звістка. Тобто журналісти – це вісники, ті що сповіщають, приносять щоденні звістки. Вважається, що перша газета вийшла друком у 1605 р. у французькому Страсбурзі, а перше популярне, більш масове видання з'явилося у Англії – газета «The Daily Courant» і друкувалося з 1702 по 1735 р.

   У нашому краї, як і в Україні, журналістика як професія виникла у ХІХ ст. Підтвердженням цього є поява багатьох періодичних видань на теренах Закарпаття у другій половині ХІХ ст. У фондах та бібліотеці Закарпатського обласного краєзнавчого музею імені Тиводара Легоцького досить велике місце займає зібрання періодичних друкованих видань другої половини ХІХ – першої половини ХХ ст. Центром друкарської справи був Ужгород, де працювали як приватні так і державні друкарні. 

   Закарпатський обласний краєзнавчий музей ім. Т. Легоцького вітає журналістів із професійним святом і запрошує всіх на виставку «Старі періодичні видання із зібрання Закарпатського ОКМ ім. Т. Легоцького», яку підготували співробітники відділу експозиційної та науково-методичної роботи разом із бібліотекаркою музею. 7 червня всі охочі зможуть побачити старовинні газети та журнали ХІХ – першої половини ХХ ст. Найстаріший експонат, який буде представлено на виставці – газета «UNG» надрукована у 1876 р. Також буде виставлено газети «Kelet», «Ungvári közlöny», «Наука», «Свобода», «Вперед»; журнали: «Листокъ», «Пчǒлка», «Наш родный край» та ін. Загалом буде представлено 25 періодичних видань. Виставка буде розміщена у галереї Ужгородського замку на 2-му поверсі. Оригінальні видання можна буде оглянути 7 червня з 10 до 18 год.


Михайло Джахман завідувач відділу
експозиційної та науково-методичної роботи.