Нова експозиція музею

    22 червня 2022 року в День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні в Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім. Т. Легоцького відкрита нова експозиція «Закарпаття в роки Другої Світової війни (1939-1945 р.р.). В музейному залі представлені історичні світлини, архівні документи, оригінальні речові експонати періоду війни, особисті речі багатьох учасників бойових дій в Карпатах, історична література, близько двох сотень експонатів.


    Друга Світова війна розпочалася для закарпатців 15 березня 1939 року, коли війська Угорщини за згодою гітлерівської Німеччини вторглися в Карпатську Україну.

    Спочатку, відповідно до Першого Віденського арбітражу від 2 листопада 1938 року до Угорщини відійшла частина краю (включно з містами Ужгород, Мукачево, Берегово), а внаслідок військової окупації15-18 березня 1939 року решта територій під назвою Карпатська Україна.


    Із перших днів окупації в краї був запроваджений репресивний режим, що супроводжувався жорстким терором, насиллям над населенням. Водночас нещадно використовувалися природні багатства Закарпаття, значно погіршилося економічне становище краю. Всі ці події підтверджуються відповідними експонатами музею. Вперше виставлені архівні документи- експонати музею «Повідомлення хустського курівництва поліцейського відділу до Середнянського жандармського про встановлення нагляду над активістом часів Карпатської України Перевузником І.І. від 19 жовтня 1939 року» та лист- відповідь про нагляд за ним від 31 жовтня 1939 року.


    Внаслідок окупації Закарпаття угорськими військовими у березні 1939 року і початку Другої Світової війни розпочався масовий нелегальний перехід місцевих жителів у Радянський Союз. Там вони були засуджені і відправлені до сталінських таборів. За даними МЗС Чехословаччини в ГУЛАГу перебувало 10 тисяч закарпатців, їх утримували по всьому СРФ від Архангельська до Магадану.

    Подальша доля закарпатців склалася по-різному, здебільшого трагічно. Багатьом з них довелося пережити тюрму, виправно- трудові табори, перенести важкі хвороби, відчути голод, муки і приниження. 19 листопада 1942 року радянський уряд визнав всіх закарпатців чехословацькими громадянами. Вони звільнялися з таборів і відправлялися в Бузулук, де формувався Перший чехословацький батальйон, пізніше корпус Л. Свободи. До нього вступило близько 3 тисяч закарпатців. В експозиції портрет та особисті речі Семена Вайди - командира екіпажу танку Чехословацького танкового батальйону. Виставлені блокнот та кілька знімків із нього Бокотея М.П.- репресованого за нелегальний перехід кордону жителя села Скотарське.


    В цьому розділі експозиції унікальні експонати. Кілька знімків сім’ї Урбанік Р.Ф. та Качур О.П- репресованих в СРСР в 40-і та 50-і роки. Урбанік Ріхард Францович - музикант європейського рівня і його скрипка, яка у важких таборах Сибіру врятувала їм життя. Скрипку передала нашому музею дружина музиканта- репресована медсестра Качур Олена Павлівна.

    Далі експозицію продовжують експонати про Голокост на Закарпатті. У роки угорської окупації страхітливих репресій зазнало єврейське населення Закарпаття. Подаються матеріали про першу та другу хвилю репресій. В концтаборах Освенцим, Дахау, Бухенвальд було знищено 85 тисяч осіб.

    На фотознімках - в’язні концентраційних таборів, роба ув’язненого, шестикутна жовта зірка, листівки тих часів.

22 червня 2022 року в День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні в Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім. Т. Легоцького відкрита нова експозиція "Закарпаття в роки Другої Світової війни (1939-1945 р.р.)". В музейному залі представлені історичні світлини, архівні документи, оригінальні речові експонати періоду війни, особисті речі багатьох учасників бойових дій в Карпатах, історична література, близько двох сотень експонатів.


    В експозиції дві карти Закарпаття: підпільного і партизанського руху та воєнних дій в Карпатах у вересні – листопаді 1944 року. На видному місці три художні роботи – оферти заслуженого художника України, учасника воєнних дій в Карпатах Уовлєва А.М. «З нами Чехословацький корпус», «На Ужоцькому перевалі», «За Карпатами Мукачево», 1985 р.

    На історичних знімках подаються лінія «Арпада», важкі бої в гірській місцевості, підйом важкої техніки в гори тощо. У вітринах німецькі і радянські солдатські металеві каски періоду війни, гільзи, компаси, біноклі, солдатські речі.

    В експозиції наведені цифрові дані про людські втрати в Другій Світовій війні в Закарпатській області за матеріалами поіменного обліку Книги Пам’яті України. Вони разом складають 102727 осіб.

    Завершують зал Експозиції експонати про Закарпатську Україну (листопад 1944- червень 1945 р.р.). Подаються матеріали про створення народних комітетів, роботу Першого з’їзду народних комітетів Закарпатської України в Мукачеві 26 листопада 1944 року, на якому було ухвалено Маніфест про возз’єднання Закарпатської України з Радянською Україною. Подається оригінал Маніфесту з підписами жителів краю. 22 січня 1946 року було утворено Закарпатську область.

    На зібранні колективу музею з нагоди відкриття оновленої, перебудованої експозиції – вступним словом виступив заступник директора музею з наукової роботи Делеган М.В. Він розповів, що в день скорботи і вшанування пам’яті жертв в Другій Світовій війні в музеї відкривається в одному залі нова експозиція «Закарпаття в роки Другої Світової війни (1939-1945). Події тодішньої історії дуже перекликаються із подіями сьогодення. Звернув увагу на те, як правильно подавати історичні події, що відбувалися в краї музейними експонатами, архівними документами, історичними світлинами.

    Далі завідувач відділом запросив усіх присутніх в експозиційну залу. Розповів про тематичні розділи експозиції, показав на ті експонати, що демонструються вперше, найважливіші історичні документи. Після відкриття зали експозиції його її вже оглянули перші відвідувачі музею.

Орос І.І.- завідувач відділу історії Карпатської України,
 меморіальної кімнати музею А. Волошина,
меморіального комплексу «Красне поле».