«Україна по війні: музеї як брама до майбутнього»

    Під такою назвою 3 червня 2022 року відбулася Міжнародна українсько-шведська онлайн конференція, організована Національною академією мистецтв України, Асоціацією музеїв Швеції та громадською організацією Центр розвитку «Демократія через культуру».

    Відкрив конференцію з характеристикою гострої актуальності, заявленої у програмі проблематики, віце-президент Національної академії мистецтв  України, директор Інституту проблем сучасного мистецтва Віктор Сидоренко. Промовець, зокрема, зазначив, що Національна академія мистецтв України, яка об’єднала навколо себе кращі сили мистецтва та культурологічної науки України, виступає сьогодні майданчиком міжкультурного діалогу між музеями та науковцями країн, які прагнуть подолати проблеми та втрати, спричинені російською агресією, і думають про майбутнє. А думати є про що. І діяти необхідно негайно. Адже згідно офіційної інформації Міністерства культури та інформаційної политики України впродовж 100 днів російської агресії зруйновано 370 пам᾽яток культури, близько половини з яких – церкви різних конфесій. Агресор зруйнував Національний літературно-меморіальний музей Г. Сковороди, розташований посеред поля у с. Сковородинівка. У  ході воєнних дій згорів музей Марії Примаченко, Харківська державна наукова бібліотека імені В. Г. Короленка та багато інших об᾽єктів культурної спадщини українського народу. Змінилися умови роботи працівників музеїв. Але українська культура, зокрема, музеї  борються і виживають.

    У роботі конференції взяли участь члени НАМ України, науковці Інституту проблем сучасного мистецтва НАМ України, а також генеральний директор Національного музею «Київська картинна галерея» Юрій Вакуменко, директор Національного музею Революції Гідності, кандидат історичних наук  Ігор Пошивайло, директор Чернігівського обласного історичного музею імені В. В. Тарновського Сергій Лаєвський, заступник директора Харківського літературного музею Тетяна Пилипчук  та ін.  

    Зі шведського боку учасниками зібрання були: генеральний директор Національного музею в Стокгольмі, лауреат щорічної премії «Музей року – 2022», член групи ЮНЕСКО з надзвичайних ситуацій для допомоги Україні  Сусанна Петтерсон, директор Музею мистецтв м. Гетеборга, голова комісії з присудження щорічної премії «Музей року» Патрик Стеорн, та заступник директора музею м. Нурчепінг Марія Енсен. 

    Учасники конференції наголосили на важливості поширення інформації про становище музеїв України, обміну думками про нагальні та майбутні потреби українських музеїв, домовилися про наукову та культурну співпрацю на основі створеної платформи. Також була висловлена вдячність колегам зі Швеції за надану допомогу музеям України у справі збереження культурної спадщини.

    В роботі конференції взяв участь і виступив заступник директора Закарпатського обласного краєзнавчого музею з наукової роботи.