Музейна ікона. Ікона «Свята Трійця» ХІХ ст.

    На п'ятдесятий день після Великодня християни відзначають Святу Трійцю. Цей день ще називають П'ятидесятниця, Зіслання Святого Духа або Зелена неділя. Дата щорічно змінюється в залежності від дня Воскресіння Господнього. У 2022 році християни східного обряду святкують 12 червня, а віруючі західного обряду – 5 червня.

Ікона «Свята Трійця». ХІХ ст. Дерево, фарба, золочення. Розмір 22 х 17.5 см
Ікону передано Закарпатському краєзнавчому музею Чопською митницею у 1975 р.

    Трійця – одне з найважливіших церковних свят для християн, яке відноситься до дванадесятих. З назви зрозуміло, що цього дня віруючі згадують подію, яка показала триєдність Бога. Ще у IV ст. християнською церквою був прийнятий догмат про віру в триєдиного Бога, який існує в трьох іпостасях: Бог Отець, Бог Син і Бог Дух Святий. Офіційно свято встановили у 381 році, коли в Константинополі скликали II Вселенський собор, на якому було сформульовано вчення про Трійцю.

    В основі іконописних зображень Трійці лежить біблійний сюжет про те, як праотець Авраам і його дружина Сара зустріли трьох ангелів біля діброви Мамре. Авраам і Сара проявили гостинність і приготували для них «прісні хліби», «теля ніжне», «олію і молоко». Згідно з традиційним християнським поясненням, в образі трьох ангелів Аврааму було дано одкровення про єдиносущного і триіпостатного Бога.

    У минулому люди зустрічали цей день дуже урочисто. Хати прикрашали живими квітами, зокрема любистком, гілками дерев, травами, чебрецем, м'ятою. Традиція прикрашати храми та будинки гілками липи, ліщини, клена та зеленню збереглася й до наших днів.

Лариса Ганусинець, Михайло Джахман –
співробітники відділу експозиційної
та науково-методичної роботи