Таємничі і загадкові кажани

    Час, в якому ми живемо, є часом великих змін. Дії людства раз-за-разом спричиняють все більшому і більшому стражданню як самих людей, так і довкілля. Дуже важливим є те, щоб усвідомлення значимості природи стало внутрішнім надбанням особистості, адже від балансу в живій природі залежить існування і самого людства.


    Щоб привернути увагу молоді та всім людям доброї волі до відповідального ставлення до природи, проводяться різні природоохоронні заходи. 5 червня у світі відзначають Всесвітній день охорони навколишнього середовища.  Важливу роль у природі відіграють унікальні тварини – рукокрилі ссавці – кажани.  Вони регулюють чисельність багатьох видів комах, велика частина яких є шкідниками сільськогосподарських культур, або надокучливими для людини.

    До ознайомлення учнівської молоді з цими корисними видами ссавців 7 червня відбувся  воркшоп на тему «Таємничі і загадкові кажани», який проводили  співробітники Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького  для учнів 2 класу  ЗОШ І-ІІІ ступенів №6 ім.В.С. Ґренджі-Донського Ужгородської міської ради (вчитель Дутко Світлана Ласлівна).


    Спочатку старший науковий співробітник Джахман Руслана ознайомила учнів з біологією кажанів, розповіла про особливості їх, як єдиних ссавців, які володіють справжнім польотом і нагадала, що всі вони знаходяться в Червоній книзі України. Далі діти проглянули еколого-просвітницьке відео про життя кажанів. Після того Біланич Михайло провів майстер-клас із виготовлення бет-бокса, пояснивши його будову та необхідність для розширення життєвого простору кажанів. Діти з радістю долучились до роботи і власноруч зібрали такий «ящик для кажанів». 

    Також охоче учні виготовили інформаційні листівки із закликом до охорони кажанів, ознайомлювались з виданнями: екоказкою «Кажанчики» та «Кажаноманія». За активну участь у заході діти отримали в подарунок значки із зображеннями кажанів, які надав Існтитут еколого-релігійних студій. Насамкінець для учнів була проведена екскурсія по музею.