Музейна ікона. Ікона «Іоанн Предтеча»

Ікона «Іоанн Предтеча». ХVІІІ ст.
Дерево, фарба. Розмір 42 х 52 см
Ікону передано Закарпатському краєзнавчому
музею Чопською митницею у 1980 р.

    Щорічно 7 липня (24 червня за старим стилем) християни східного обряду відзначають Різдво Іоанна Предтечі (Хрестителя). Свято присвячене народженню Іоанна Хрестителя – одного з найвідоміших і значущих християнських святих. Він своїм суворим способом життя дав взірцевий приклад служіння Богу і закликав людей до покаяння. 

   Святий Іоанн виріс у дикій пустелі, готуючи себе до великого служіння строгим життям – постом і молитвою, носив грубий одяг, підперезаний шкіряним поясом, і харчувався диким медом і акридами (вид сарани). Він залишався пустельником доти, поки Господь не призвав його в тридцятирічному віці до проповіді єврейському народу. Корячись цьому покликанню, пророк Іоанн з'явився на берегах Йордану, щоб приготувати народ до прийняття очікуваного Месії Христа. До ріки перед святом очищення у великій кількості сходився народ для релігійних обмивань. Тут і звернувся до них Іоанн, проповідуючи покаяння та хрещення на відпущення гріхів.

   Різдво святого Іоанна Хрестителя, яке святкуємо 7 липня – найбільше з усіх свят на його честь. Це християнське свято збіглося зі святом Івана Купала, яке наш народ відзначав ще у дохристиянські часи. Під впливом християнства відбувся синтез язичницького свята з християнським. Змінившись змістовно язичницький обряд , зберіг свої архаїчні риси, серед яких найхарактернішими є ворожіння, розкладання вогнищ, співання стародавніх пісень. Закінчувалося свято стрибанням через вогонь, купанням, плетінням та киданням вінків у воду, і на завершення спаленням опудал Купала та його жіночого відповідника Марени.


Михайло Джахман, Лариса Ганусинець – співробітники
відділу експозиційної та науково-методичної роботи.