Декларація про державний суверенітет України - предтеча Незалежності України.

    16 липня 2022року в нашій країні відзначається тридцять друга річниця Декларації про державний суверенітет України. Декларація — надзвичайно важливий, історичної ваги документ, що був прийнятий, перш за все, через настрої широких мас населення України.


    Державний суверенітет України Декларація характеризувала як “верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх зносинах”. Під тиском громадськості народі депутати почали робити реальні кроки щодо наповнення змісту Декларації. 30 липня 1990 року вони прийняти рішення повернути в Україну для продовження служби всіх солдатів радянської армії, призваних із її території.

    3 серпня 1990 року з метою виконання положень Декларації, було ухвалено Закон “ Про економічну самостійність України”. Він закріпив право України самостійно визначати стратегію соціально-економічного розвитку держави, структуру господарства, пріоритетні напрямки, форми і методи господарської діяльності.


    Декларація передбачала також такі неодмінні атрибути суверенітету, “як безпосередні зносини з іншими державами” шляхом укладання з ними дипломатичних і консульських відносин, а також “право на власні збройні сили”.

    Декларації про державний суверенітет України не було надано статусу конституційного акту. Це означає, що Декларація залишилася планом на майбутнє, набором добрих побажань. Найбільшою заслугою роботи тодішньої Верховної Ради України було на численні звернення опозиції внесення до Конституції УРСР статті, що проголошувала верховенство законів України на її території над союзними законами. Це був винятково важливий крок у справі наповнення Декларації реальним змістом, що привів через рік, 24 серпня 1991 року до проголошення Незалежності України.

    В Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім. Т. Легоцького до цієї події створений розділ експозиції “Декларація про державний суверенітет України”, а в науковій бібліотеці музею тематичну виставку “ Україна суверенна — від витоків до сьогодення”, присвячена річниці Декларації про суверенітет України.

    В експозиції “Коли гримлять гармати, музи мовчать” представлені історичної ваги документи є фотографії “ Народні депутати України — колишні в’язні радянських концтаборів в день прийняття Декларації про державний суверенітет України. 16 липня 1990 року, “Мітинги жителів Ужгорода на площі Театральній в підтримку Декларації про державний суверенітет України. Липень 1990р”.

    В залі експозиції представлені всі Державні символи України: Державний Прапор України, Державний Герб України, Державний Гімн України. В цій експозиції сім прапорів: Революції Гідності, Євромайдану, АТО, російсько-української війни 2022р., чисельні експонати з місць жорстоких боїв та десятки портретів героїв-захисників України, які віддали своє життя за Незалежність України.

    В науковій бібліотеці музею на тематичній виставці представлена історична література, газети і журнальні публікації про Декларацію, виконання і реалізацію її рішень, історичні фотографії, “революції на граніті”, зародження і розбудова політичних партій, організацію і роботи перших з’їздів Народного руху України.

    У 1980 - 1991 роках політичне життя в Україні характеризувалося особливою активністю. Відчутний імпульс надало відзначення річниці Акту Злуки УНР і ЗУНР. На виставці представлений “живий ланцюг”, організований 21 січня 1990 року. Народним рухом України, представлені світлини мітингів народу за легалізацію греко-католицької церкви в 1989-1990 роках. Декларація про суверенітет України і ті дії, яких досяг український національний рух в 1990-1991 роках привів до проголошення Акту Незалежності України 24 серпня 1991 року.

Запрошуємо ужгородців та гостей міста відвідати експозиції та виставки музею.


Орос І.І — завідувач відділу історії Капатської України,
меморіальної кімнати — музею А.Волошина,
меморіального комплексу «Красне поле».