Експонат одного дня

Ікона «Богородиця з Немовлям» ХVIII ст.
Дерево, фарба, срібло, напівкоштовне каміння.
Розмір 31.5 х 26.5 см Ікону передано
Закарпатському краєзнавчому музею
Чопською митницею в 1974 р.

    21 вересня християни східного обряду відзначають Різдво Пресвятої Богородиці, а християни західного обряду – 8 вересня. Різдво Пресвятої Богородиці у народі – Друга Пречиста – день, що ознаменував появу на світ майбутньої Святої, матері Ісуса Христа. Це одне з найважливіших церковних свят з якого починається календарний цикл релігійних свят.

    У рамках проекту «Музейна ікона» 21 вересня в першому залі експозиції «З історії духовної культури ХVІІ – початку ХХ ст.» (Каплиця Ужгородського замку) буде представлено коштовну ікону з фондів Закарпатського обласного краєзнавчого музею імені Тиводара Легоцького». Ікона «Богородиця з Немовлям» у вишуканому срібному окладі, оздобленому перлинами та напівкоштовним камінням, належить до найцінніших експонатів нашого музею. Срібний оклад із чудовим дрібним гравіюванням покриває всю ікону за винятком обличчя та рук. На ньому є клейма, які вказують на рік (час) виготовлення окладу – 1835, та проба срібла – 84, яка відповідає сучасній – 875. Вага срібного окладу складає 377 грам.

    Вважається, що ікона у срібному окладі береже будинок, зміцнює сімейні відносини, очищає ауру побуту допомагає вирішувати сімейні протиріччя між подружжям. Срібло вважають тим металом, що виганяє нечисть та рятує від хвороби.

    Запрошуємо всіх бажаючих 21 вересня відвідати музей та оглянути коштовну ікону «Богородиця з немовлям» з 10 до 17 год.



Лариса Ганусинець, Михайло Джахман – 
співробітники відділу експозиційної та
науково-методичної роботи