Відкрита лекція "Іштван Лаудон - видатний ужгородський педагог, науковець і натураліст"


    Гуляючи Ужгородом по вул. Ф. Ракоці у напрямку від «Совиного гнізда» до площі Народної, виходимо до невеличкого огородженого парку зі старими розкішними деревами. Інформаційний стенд, розташований біля нього, повідомляє нам про те, що заснував його ще в ХІХ столітті ужгородець, учитель гімназії Іштван Лаудон, а на паркані «примостилася» й бронзова міні-скульптура, присвячена засновнику.




    Більше про видатного ужгородця відвідувачі Закарпатського обласного музею ім. Т. Легоцького дізналися на відкритій лекції, яку 16 вересня прочитала старший науковий співробітник сектору природи Руслана Джахман. Вона розповіла їм про те, чим займався, цікавився і якими країнами подорожував Іштван Лаудон та презентувала видання, в яких є переклади публікацій Іштвана Лаудона з угорської на українську мову.



    Ознайомившись із цікавими фактами, слухачі, а серед них і учні 11 А класу Ужгородської ЗОШ № 12 разом зі своїм класним керівником Негер М. Д. оглянули також виставку «Багатогранність життя Іштвана Лаудона», на якій побачили й гербарій, зібраний вченим у 1885 році. Старший науковий співробітник сектору природи відділу історії та краєзнавства Бучмей О. В. провела для учнів екскурсію по експозиції «Природа Закарпатя», а завідувач сектору природи Біланич М. М. – по підземних приміщеннях замку та виставці «Страшні реалії війни».




    Захід проведений у рамках святкування Дня Ужгорода, який уже традиційно відзначають у середині вересня.