«Україна українцям – гасло виборів 12 лютого»

  Сьогодні виповнюється 85 років з дня проведення виборів до Сойму Карпатської України (далі КУ) – законодавчого органу влади КУ. Вибори до Сойму були призначенні, ще 12 січня 1939 року, оголошенням міністерства внутрішніх справ уряду Карпатської України за підписом Августина Волошина. Зважаючи на складну ситуацію політичні партії в краї були розпущені. Всі проукраїнські партії згуртувалися в Українське національне об'єднання (УНО). Його головою було призначено Федора Ревая.




УНО під час передвиборчої компанії проводило активну агітацію серед населення Карпатської України. Тисячі листівок у містах та селах краю закликали всіх прийти на вибори й проголосувати за кандидатів від УНО. Підтвердженням цьому є також висвітлення виборчого процесу у газеті «Нова свобода» за січень – лютий 1939 року. Весь виборчий процес проходив на основі Виборчого Закону Чехословацької Республіки, який продовжував діяти на території краю.




Нарешті, у неділю, 12 лютого 1939 року пройшли вибори до Сойму. Вибори розпочалися о 8 годині ранку і тривали до 15 години. Більшість населення на заклик священиків пішла на виборчі дільниці для волевиявлення після недільної літургії. Кожен громадянин повинен був взяти участь у виборах. Від цього обов'язку звільнялися тільки особи, вік яких більше 70 років та важкохворі.
Усі 32 мандати здобуло Українське національне об'єднання. Із 92,5% мешканців нашого краю, що взяли участь у виборах, 92,4% проголосували за УНО. Вибори пройшли у спокійній атмосфері без значних порушень, і їх результати можна вважати достовірними. Потрібно відзначити, що жителі деяких населених пунктів віддали більшість голосів проти УНО. Це свідчить про те, що виборці мали змогу вільно висловлювати свою думку.
Вже незабаром в оновленій експозиції Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького «Карпатська Україна. 1938 – 1939» наші відвідувачі зможуть ознайомитися з оригінальними експонатами та науково-інформаційним матеріалом, які відображають цю визначну подію історії нашого краю та українського народу.
Михайло Джахман – завідувач відділу новітньої історії та Меморільного музею-кімнати А. Волошина