Цікавий експонат: сипуха


     Серед усіх сов, які зустрічаються на Закарпатті, своїм оригінальним видом виділяється сипуха. Вона й за науковою класифікацією відноситься до родини Сипухові, а не до Совових, як всі решта видів.

     Сипуха має красиве оперення: спина вохристо-руда з сірими плямами, які роблять її непомітною на скелі, і численними темними смугами та крапками. Нижня частина тіла може бути білою або бурою із цяточками. Лицевий диск має форму серця, тому сипуху можна назвати   живою «валентинкою». Але зустріти її в природі складно, хіба що любите нічні прогулянки, або орнітологи підкажуть її місце існування.  Загадкова сова вилітає на полювання, коли вже настала повна темрява і більшість людей поринули в свої солодкі сни, а вдень вона ховається.

    Простіше побачити пернату «валентинку» у музеї. Закохані можуть оригінально відзначити  День Валентина і організувати собі  квест «Знайди сипуху». У експозиції «Природа Закарпаття» Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького є два зразки сипухи. Один – здобутий Олександром Грабарем у 1926 році в околицях Ужгорода. Інший екземпляр знайшла у 1961 році науковий співробітник відділу природи Зоя Ніколайчук в Ужгороді, а опудало виготовив Юрій Мателешко.

    Сипуха є рідкісним птахом, тому й занесена до Червоної книги. ЇЇ чисельність в Україні орієнтовно становить 30 пар. З них 20 пар – на Закарпатті. Основними причинами зменшення чисельності є руйнування чи реконструкція старих будівель, в яких гніздиться сипуха; загибель птахів під час морозних та сніжних зим; обробка хімікатами зерна та полів, тощо. Для того, щоб зберегти популяцію  в Україні, науковці у рівнинній частині Закарпатської області, де зазвичай гніздиться сипуха, встановлюють штучні гніздові конструкції та ведуть спостереження за тим, як сипухи їх заселяють. Цей проект здійснює Українське товариство охорони птахів за підтримки Союзу охорони природи та біорізноманіття Німеччини. У деяких гніздових ящиках встановлені навіть камери, за допомогою яких ведеться онлайн-спостереження за птахами. Кожен може підглянути за тим, що твориться у сипух.

    Найкрасивіша сова є ще й дуже корисною для людини. За рік сім’я відловлює до п’яти тисяч гризунів. Тож не лякайтеся якщо раптом біля вас поселиться сипуха а, навпаки, радійте такому гарному сусідові.

   Руслана Джахман старший науковий       співробітник сектору природи