До 100-річчя від дня народження професора


Я.І. Штернберга (1924 -2024)
Важливим аспектом діяльності Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького була і є науково-просвітницька робота, музейна педагогіка не тільки на базі експозицій і виставок, але і поза музеєм.
Так, наприкінці січня ц.р., у відділі документів іноземними мовами Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Ф. Потушняка, Валерія Русин провела незвичайний урок, присвячений 100-річниці від дня народження професора, доктора історичних наук Якова Ісаковича Штернберга. У своїй презентації у формі невимушеної бесіди завідувач відділу історії та краєзнавства музею поділилася спогадами про свого колишнього викладача, коротко ознайомивши присутніх із життєвим і творчим шляхом вченого. Як музейницею, так і працівниками бібліотеки були підготовлені для огляду монографії, цікаві публікації Я.І. Штернберга.
Згадуючи його як педагога, прискіпливого дослідника, ерудита, інтелігента, виступаюча підкреслила, що дослідження Штернберга витримали випробування часом. Вони продовжують зберігати важливе наукове, пізнавальне і виховне значення. Багато цінних книг, досліджень з історії нашого краю ХІХ – початку ХХ ст., оригінальних матеріалів, що стосуються діяльності церкви на Закарпатті, зокрема реформатської, вчений передав до краєзнавчого музею.
Усім, його учням, колегам, музейникам Яків Ісакович запам'ятався як винятково віддана своїй справі особистість.
Валерія Русин, завідувач відділу історії та краєзнавства