Науково-освітній захід «Природні валентинки»

 Напередодні Дня Валентина наукові співробітники сектору природи організували для дітей цікавий науково-освітній захід «Природні валентинки». Його учасниками були  вихованці гуртка «Основи фенології» (керівник Андрусь Г. М.), що діє при КЗПО «Закарпатський обласний центр дитячої та юнацької творчості  «ПАДІЮН» та діти внутрішньо переміщених осіб.  


Старший науковий співробітник сектору природи Руслана Джахман розповіла   про біорізноманіття Карпат та рослини, на яких можна побачити візерунки у вигляді серця. Наприклад: на пелюстках шафранів та підсніжників часто є темні плями серцеподібної форми, квітки первоцвітів та калачиків лісових  складаються із пелюстків-сердечок. Найбільше дітей вразила   гостя з Японії – дицентра прекрасна, яка навесні зацвітає в ужгородських дворах. Її квітки рожевого кольору і мають вигляд серця, пронизаного стрілою. Вони є справжньою квітковою валентинкою.  Серцеподібну форму мають і листочки та плоди у рослин. Лицевий диск схожий на серце і  в рідкісної сови-сипухи, яка гніздиться на Закарпатті.



Під час заходу дітки виготовляли також валентинки, які подарують своїм близьким людям. А на майстер-клас до них «завітали» казкові герої  із сету іграшок для екотеатру «Пізнавай світ разом з нами», який отримали музейники від Інституту еколого-релігійних студій. Сова сіра та зайчик розповідали про історію Дня Валентина. Кожен учень міг спробувати себе в ролі актора, приміряти ляльку і озвучити її. 


На завершення заходу науковці провели екскурсію  по експозиції «Природа Закарпаття». Під час екскурсії діти шукали експонати-валентинки та виконували додаткові завдання у залах.

                                   Руслана Джахман старший науковий   співробітник сектору природи