Майстер-клас із виготовлення котиків-валентинок для дітей ромської національності


17 лютого відзначають День кота в Європі. З цієї нагоди наукові співробітники сектору природи організували майстер-клас із виготовлення котиків з картону  для дітей ромської національності, які навчаються в Ужгородській гімназії №13.

     Старший науковий співробітник сектору природи Руслана Джахман розповіла учням про історію свята, а дітки розказували про своїх домашніх улюбленців. У дикій природі теж є тварини з родини Котових. Науковці показали презентацію про дикого лісового кота та рись.

    Кіт лісовий схожий на домашнього кота, але значно більший за розмірами. Він  важить до 7 кг, довжина тіла сягає до метра і має коротший хвіст з 3-4 темними смугами та чорним  кінчиком. Веде прихований спосіб життя, не любить компанію і лише на період розмноження шукає собі другу половинку. Після парування пара розпадається, а дітьми потім займається мама. В Україні і на Закарпатті живе підвид лісового кота – кіт лісовий європейський. Віддає перевагу не дуже густим листяним або змішаним ділянкам,  може спостерігатися і на окраїнах хвойних лісів. В гори піднімається до 1750-1850 м. Котики активні вночі, полюють на мишей, полівок, зайців. Рідше живляться птахами, рептиліями та комахами.

    Рись звичайна або євразійська більша за лісового кота і теж є рідкісним хижаком. Основною її здобиччю  в Карпатах є козуля, живиться також дрібними ссавцями та птахами. За ніч може з’їсти 1,5-2 кг м’яса, а якщо дуже голодна, то й 4 кілограми.

        Рись має низьку щільність популяції. Її індивідуальний простір площею в сотні кілометрів і може перекриватися тільки з ділянкою протилежної статі. На відміну від лісового кота, самець деякий час допомагає самці «виховувати» малих. Разом із мамою рисенята перебувають приблизно рік, а потім вони стають самостійними і шукають свою територію.  Обидві тварини занесені до Червоної книги України і є дуже рідкісними.      

     Під час заходу дітки виготовляли також котиків-валентинок, які можна подарувати мамі навіть після Дня Валентина.

     На завершення заходу науковці запросили дітей до музею, де в експозиції «Природа Закарпаття» можна побачити і лісового кота і рись.

 

   Руслана Джахманстарший науковий співробітник сектору природи