Цікавий експонат

     Долина нарцисів – унікальний куточок на Закарпатті, де можна побачити масове цвітіння нарцису вузьколистого. Розташована вона в урочищі Кіреші поблизу Хуста.  Білосніжні квіти, які, зазвичай, ростуть в наших квітниках, розквітають у травні на звичайних луках і розпилюють ніжний аромат навколо. Щороку подивитися на цвіт квітки, яка любить гори,  приїжджає багато туристів. Та це не єдине місце зростання гірського виду на низовині.


     У фондах Закарпатського краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького зберігається гербарний зразок нарциса вузьколистого з околиць смт. Буштина Тячівського р-ну, зібраний Людвіком  Вагнером (1815-1888) в другій половині ХІХ ст. Ботанік-аматор одним із перших   почав збирати гербарій у нашому краї. Його персональна колекція  налічує 40 тис. зразків і зберігається в Угорському Природничому музеї. Невелика частина її потрапила й до Закарпатського ОКМ ім. Т. Легоцького.


     У травні 2015 року ім’я флориста вшанували науковці, присвятивши йому  конференцію «Внесок натуралістів-аматорів у вивчення біологічного різноманіття». Під час конференції учасники, серед яких були й наукові співробітники сектору природи відділу історії та краєзнавства Закарпатського ОКМ ім. Т. Легоцького,   побували в дубовому лісі в околицях Буштина.


     Весна 2020 року дещо змінила людські плани, та в природнє середовище вона не втручалася. Нарциси на Закарпатті уже почали розквітати. Хтось може ще й встигне помилуватися ними в природі,  а тим, хто, вже відклав екскурсію на наступний рік, пропонуємо  світлини, зроблені музейними працівниками ще в докарантинні часи в місцях, які часто відвідував  і Л. Вагнер.  

Джахман Р. В. старший науковий співробітник 
сектору природи відділу історії та краєзнавства