Відпочиваючий Гермес

     Подвір'я Ужгородського замку прикрашає скульптура ще одного античного героя, що «народилася» у ливарних цехах Тур'є-Реметівського залізо-ливарного заводу. Гермес (у римлян – Меркурій) у давньогрецькій міфології –  вісник богів і провідник душ померлих, покровитель мадрівників, торгівців та злодіїв. Скульптура є копією твору відомого грецького скульптора IV ст. до н. е. – Лісіппа, і відома під назвою «Відпочиваючий Гермес».


     Автором цього мистецького витвору є відомий угорський скульптор Лорінц Дунайський, який за 250 форинтів у 1832 р. виготовив фігуру сидячого Гермеса для ливарні у Тур'я-Реметі. Ливарні форми використовували неодноразово. Нам відомо про сім копій, одна з них знаходиться на Закарпатті.


     Скульптура мала не тільки естетичне але й практичне застосування. Це була вишукана чавунна грубка, яка прикрашала інтер'єр приміщень. Фігура нагрівалася через вмонтовану у стіну топку, що знаходилася у задній частині грубки. Дверцята топки знаходилися у сусідньому приміщенні. Дим виходив через трубу над топкою, а не через отвір у голові як дехто вважає. Нижня частина музейного Гермеса замурована у кам'яну основу так, що топку тепер побачити не можливо. Відомий краєзнавець П. Сова писав, що внизу на грубці є напис «Ungvár», як і на його сусіді по замковому подвір'ї – Гераклові. До наших днів експонат зберігся із незначними пошкодженнями: втрачена одна рука та обламані крильця на ногах. Друга, пошкоджена рука зберігається у фондосховищі музею.


     Чавунна скульптура-грубка «Відпочиваючий Гермес» належить до найкращих взірців залізо-ливарного мистецтва Закарпаття ХІХ ст. До музею експонат потрапив за сприяння директора краєзнавчого музею П. Сови у 1948 р., а до того знаходився на території кінного заводу села Тур'я Ремети.
     Фото з інтернет-видання «Про Захід» та Джахмана М.