Омелюхи

    В одному із залів Закарпатського обласного краєзнавчого музею імені Т. Легоцького є не дуже примітна вітрина «Зимуючі птахи». Недавно стала свідком, як декілька дітей шкільного віку роздивлялися біогрупу і говорили, що таких пташок бачать вперше. Так що ж це за пташки з чубчиком на голові? Це – омелюхи.

    Омелюх звичайний (лат. – Bombycilla garrulus) – співочий птах. Пір’я у нього м’яке, забарвлення – бурувато-сіре, на грудях та боках присутній жовтувато-охристий наліт. Голова прикрашена малюнком та сірувато-червоним чубчиком. Дзьоб чорного кольору, порівняно короткий і масивний. Поперек голови на рівні очей тягнеться чорна смуга, на горлі наявна невелика чорна маніжка. Хвіст короткий, закінчується широкою жовтою верхівковою смугою. Чорні сильні ноги оперені до цівки.

    Живе він в Північній Європі, в Україну прилітає зимувати. Омелюхи досить компанійські птахи. Тільки на період виведення потомства пари усамітнюються, щоб присвятити себе будівництву гнізда, але якщо навколо живе багато омелюхів, то можуть виникати галасливі колонії. Восени, коли молодь підросла, омелюхи збираються у великі зграї. Вони ведуть кочовий спосіб життя. У листопаді прилітають до місць зимівлі, а у березні-квітні повертаються на північ до рідних місць гніздівлі. 

    Назва пов’язана з його пристрастю до омели, хоча може живитися різними соковитими плодами та ягодами,  різноманітними комахами, серед яких в основному шкідники лісу: гусінь, довгоносики, листоїди. Омелюхи не мають своєї території, яку б охороняли в гніздовий період, напевно тому, що харчуються фруктами і ягодами, а цієї їжі завжди є багато! Взимку омелюхи збираються в зграйки й кочують з дерева на дерево в пошуках підморожених ягід та фруктів. Часто прилітають в міста, навідуються до садів і парків, де завжди можна чим-небудь поживитися. Омелюхи переварюють тільки ягідний м’якуш, а кісточки видаляються з організму разом з послідом. Таким чином, птахи сприяють розповсюдженню багатьох видів рослин. Іноді ненажерливі птахи поїдають ягоди, що вже перебродили, і впадають в стан алкогольного сп’яніння. У сезон виведення пташенят основу раціону птахів складають комахи.

    Омелюхи люблять сидіти на найвищих гілках дерев, тому часто, щоб їх помітити, треба впізнати ніжне щебетання. У польоті вони часто видають дзвінкі переливчасті трелі, а в шлюбний сезон влаштовують мелодійні концерти.

О. Бучмей, старший науковий
співробітник сектору природи