Птахи Ужгородського замку: сови

Пташенята сірої сови.
 м. Ужгород, парк Підзамковий, 31.03.2017 р.

    Сови – птахи, які завжди викликали підвищену цікавість у людини, тому й не дивно, що всі працівники й відвідувачі музею одразу звернули увагу на сову, яка вперше з’явилася на території Ужгородського замку влітку цього року. Протягом декількох днів у червні вона відпочивала на горищі замкового палацу й час від часу «виходила на люди». Всі, хто був тоді на внутрішньому дворику, мали можливість побачити загадкову й таємничу пташку.

    Сова сіра гніздиться в Підзамковому парку, можливо звідти вона й залетіла до Ужгородського замку. Назва вказує на те, що забарвлення тіла птаха в сірих тонах, але дуже часто сіра сова може бути й рудою. Саме руду морфу ми спостерігали на замковому подвір’ї.

Сич хатній. Ужгородський замок, серпень 2022 р.

    Цікава поведінка птахів у гніздовий період. Самець підносить самці спійману здобич і таким чином приділяє їй знаки уваги. Гніздо вони не будують, а оселяються в дуплах, печерах, на горищах, або в шпаківнях. У березні, коли перелітні птахи ще тільки повертаються додому, у сови сірої, яка мешкає в місті, вже дорослі пташенята готуються до самостійного життя.

    У серпні цьогоріч ми вперше відмітили й хатнього сича на території Ужгородського замку. Птах веде переважно нічний спосіб життя, проте він добре бачить і вдень і, навіть, літає. Надвечір може навідатися й близько до освітленого вікна, а його пронизливі крики завжди насторожують і лякають. «Якщо сова закричить опівночі – хтось у тій хаті невдовзі помре», – вважали в давнину, тому й недолюблювали незвичних птахів. Багато людей, на жаль, і зараз вірять у ці забобони й проганяють птахів від своїх осель. Насправді, вони приносять тільки користь, тому що знищують велику кількість гризунів.

Сова сіра. Ужгородський замок червень 2022 р.

    Сови, які трапляються в Карпатах, є осілими. Вони витримують лютий холод завдяки пухкому пір’ячку, мають добре розвинені очі та слух, що допомагає їм почути дрібних гризунів під снігом. В умовах сильних морозів сови намагаються менше літати, а полювати з невеликих стовпців, молодих дерев, щоб зменшити витрати енергії, тому не треба їх лишній раз турбувати.

    Сподіваємося, що загадкові й таємничі птахи ще навідаються до парку Ужгородського замку і саме вам пощастить їх побачити, якщо відвідаєте Закарпатський обласний краєзнавчий музей ім.Т.Легоцького. А якщо ні, то познайомитися з совами нашого краю можна в експозиції «Природа Закарпаття».

Руслана Джахман старший науковий співробітник
сектору природи відділу історії та краєзнавства