“Кабінет Кароя Мейсароша – першого історика Ужгорода. ХІХ ст.” - нова експозиція в Ужгородському замку

    3 листопада 2022 року у Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім.Т.Легоцького відкрили “Кабінет Кароя Мейсароша – першого історика Ужгорода ХІХ ст.” Таку назву отримала нова експозиція, створена на матеріалах, наданих для експонування родиною Панових. Наукові співробітники відділу історії та краєзнавства приєдналися до цієї акції, підготувавши для показу декілька цікавих рукописів із архівного фонду музею відомого юриста і дослідника історії, який у 1861 році видав монографію «Історія міста Унгвар від найдавніших часів і донині», що стала першим комплексним дослідженням історії міста.

    Захід, який відкрила в.о. директора музею Ольга Шумовська, зібрав як організаторів і творців, так і журналістів, екскурсоводів і містян Ужгорода. Зокрема п. Шумовська подякувала родині Панових за надані для експонування особисті речі Мейсароша, серед яких письмовий стіл, стілець, дзеркало, раритетний годинник, а також за допомогу при створенні інтер'єру кабінету.

    Ален Панов, відомий історик, юрист, меценат, ініціатор створення цієї експозиції, підкреслив важливість вивчення історичної спадщини Кароя Мейсароша. Тому родина вирішила викупити від родичів меблі, професійно відреставрувати їх і передати для експонування до музею, щоб якомога більше людей мали доступ до неї. Акції такого типу вже давно практикуються в Європі.

    Валерія Русин, завідувач відділу історії та краєзнавства підкреслила, що вперше про Кароя Мейсароша широка громадськість дізналася у липні 2021 року саме завдяки зусиллям наукових співробітників краєзнавчого музею,  коли виникла ідея підготувати тимчасову виставку про першого історика Ужгорода з нагоди 200-річчя від дня його народження. На цю подію відгукнулася родичі, які тоді вперше надали для показу оригінальні портрети Мейсароша і його дружини, меблі. Відкриваючи нову експозицію, наголосила виступаюча, думаємо, що усім, хто працював над її створенням, меценатам, музейникам, реставраторам,  вдалося наблизити до оригінальної атмосферу кабінету, в якому жив і працював Карой Мейсарош у ХІХ ст.


    Саме про першу книгу про Ужгород, зокрема про деякі акценти в історії міста йшлося у відкритій лекції кандидата історичних наук, доктора філософії, професора - завідувача кафедри міжнародної політики УжНУ Алена Панова, яка зібрала багато слухачів у замковій каплиці.


Валерія Русин,
завідувач відділу історії та краєзнавства.