Музейна ікона. Ікона «Святий Архістратиг Михаїл». ХІХ ст.

Ікона «Святий Архістратиг Михаїл». ХІХ ст.
Дерево, фарба, золочення. Розмір 30,7 х 26,8 см
Ікону передано Закарпатському краєзнавчому музею
Чопською митницею у 1979 р.

    21 листопада християни східного обряду відзначають – Собор Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних. Це свято було встановлене після проведення Лаодикійського помісного собору в IV столітті, на якому було засуджено поклоніння ангелам як творцям і правителям світу і запроваджено шанування Ангелів, як служителів Божих та охоронців людського роду. Це свято дуже шанується віруючими людьми і є головним з усіх свят на честь святих ангелів. У народі його називають Михайля або Михайлів день.

    У християнстві Михайло – головний архангел, який є одним із найшанованих біблійних осіб. Архангел Михаїл – архістратиг (грецькою – верховний воєначальник), полководець, воєвода вірних Богові ангелів, переможець зла. Він вважається покровителем воїнів, які борються за праведне діло. Саме ім’я Михайло означає з давньоєврейської мови “подібний Богу”.

    На іконах його зображують, як грізного воєначальника небесного воїнства: на голові шолом, у руці – меч або спис. Київські князі вважали Святого Михаїла своїм покровителем, зображуючи архістратига на стародавніх гербах Києва. В його честь у ХІІ столітті було споруджено Михайлівський Золотоверхий собор, який вважався однією з найкращих монументальних споруд древнього Києва. Його лик був присутній також на головній хоругві гетьмана Богдана Хмельницького та на багатьох козацьких знаменах. Лицарський обладунок та караючий меч в руках, войовничий вигляд архангела, – все це стало символом заступництва українського народу, і сьогодні додає нам духовної сили і впевненості в майбутньому.

    У рамках проекту «Музейна ікона» в першій залі експозиції «З історії духовної культури ХVІІ – початку ХХ ст.» (Каплиця Ужгородського замку) представлено ікону «Собор Архістратига Михаїла» з фондів Закарпатського обласного краєзнавчого музею імені Тиводара Легоцького».
Запрошуємо всіх бажаючих відвідати наш музей та оглянути чудову ікону до 30 листопада.

Михайло Джахман, Лариса Ганусинець – 
співробітники відділу експозиційної та
науково-методичної роботи