Історія відзначення Організацією Об'єднаних Націй Міжнародного Жіночого Дня - за матеріалами BBC


    Міжнародний жіночий день бере свій початок з робітничого руху і став визнаною щорічною подією Організації Об'єднаних Націй (ООН).

    Його насіння було посіяне в 1908 році, коли 15 000 жінок пройшли маршем через Нью-Йорк, вимагаючи скорочення робочого дня, кращої оплати праці та права голосу. Рік потому Соціалістична партія Америки проголосила перший Національний жіночий день.

Клара Цеткін

    Ідея зробити цей день міжнародним належить жінці на ім'я Клара Цеткін, комуністичній активістці та захисниці прав жінок. Вона запропонувала цю ідею в 1910 році на Міжнародній конференції працюючих жінок у Копенгагені. Там було 100 жінок з 17 країн, і вони одноголосно підтримали її пропозицію.

    Вперше цей день відзначили в 1911 році в Австрії, Данії, Німеччині та Швейцарії. Століття святкували у 2011 році, тож цього року ми технічно відзначаємо 111-й Міжнародний жіночий день.

    Офіційно цей день почали відзначати в 1975 році, коли Організація Об'єднаних Націй започаткувала його святкування. Першою темою, прийнятою ООН (у 1996 році), була "Святкуємо минуле, плануємо майбутнє".


    Міжнародний жіночий день став датою для святкування того, як далеко просунулися жінки в суспільстві, політиці та економіці, в той час як політичне коріння цього дня означає страйки і протести, організовані для підвищення обізнаності про триваючу нерівність.

    Тема цьогорічного свята в ООН на 2023 рік - "Цифрові технології: інновації та технології для гендерної рівності". Ця тема спрямована на визнання та відзначення внеску жінок і дівчат у розвиток технологій та онлайн-освіти.


    Цього року Міжнародний жіночий день також досліджуватиме вплив цифрового гендерного розриву на нерівність жінок і дівчат, оскільки, за оцінками ООН, відсутність у жінок доступу до онлайн-світу призведе до того, що до 2025 року валовий внутрішній продукт країн з низьким і середнім рівнем доходу втратить 1,5 трильйона доларів, якщо не вжити заходів.

    Але є й інші теми цьогорічного свята. На сайті Міжнародного жіночого дня, який, за словами організаторів, покликаний "забезпечити платформу для сприяння позитивним змінам для жінок", обрано тему #EmbraceEquity, а організатори та заходи прагнуть "кинути виклик гендерним стереотипам, викрити дискримінацію, привернути увагу до упереджень і прагнути до інклюзивності".