Природа замкової гори


    У грудні 2013 року учасники засідання Генеральної Асамблеї ООН прийняли рішення про відзначення 3 березня Всесвітнього дня дикої природи з метою інформування населення про різноманіття рослин і тварин у природі та охорону рідкісних видів. Саме цього дня, п’ятдесят років тому, була прийнята Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES). Виконання CITES повинно сприяти усуненню економічної зацікавленості в процесі використання дикої флори і фауни шляхом обмеження їхнього переміщення за межі країн, які є ареалом їхньої ж географічної популяції. Учасниками конвенції є 180 держав, а 14 травня 1999 року до них приєдналася й Україна.



    Досліджувати флору й фауну найкраще у природному середовищі, де можна побачити живу квітку, доторкнутися до дерева, послухати спів пташок, тощо. У цьому переконалися й другокласники Ужгородського приватного ліцею «Теобенд» під час науково-освітнього заходу «Природа замкової гори». Вони на мить перетворилися на справжніх дослідників і разом із науковими співробітниками сектору природи відділу історії та краєзнавства спостерігали за ранніми весняними фенологічними змінами у парку Ужгородського замку. Діти відмітили, що на деяких кущах, до прикладу на айві японській та форзиції, уже з’явилися бруньки й вони скоро розквітнуть, а більшість дерев ще «сплять». Побачили й дізналися про рослини-ефемероїди. На замковому подвір’ї уже цвітуть підсніжники, шафрани, кульбаби та стокротки.



    Учням найбільше сподобалося дивитися в біноклі й спостерігати за птахами. Завідувач сектору природи Михайло Біланич ознайомив їх із правилами користування біноклями, а старший науковий співробітник Руслана Джахман розповідала про птахів, яких діти бачили. Вони навіть спробували побудувати гнізда. Весь гніздовий матеріал збирали не руками, а маленькими прищіпками й таким чином відчули, як важко пташкам, тому їхні будиночки не можна знищувати.


    За допомогою ентомологічних баночок, які як і біноклі, надали партнери музею з Інституту еколого-релігійних студій, юні дослідники розглядали живих комашок та інші природничі об’єкти.


    Дітки весело й пізнавально провели час і обіцяли дбайливо відноситися до навколишнього середовища, адже Природа дає нам все необхідне для життя.