Нові надходження до музею


    Фонди Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім Т. Легоцького систематично поповнюються новими цінними, цікавими експонатами. Наукові співробітники музею скрупульозно досліджують їх, після чого вирішують, до якої з колекцій вони будуть відноситися.


    Так, уже цього року історична колекція музею поповнилася елементами кінської збруї 18 ст., різьбленим дерев’яним декором 18 ст. з колишньої мукачівської римо-католицької церкви. Архівна збірка була доповнена номерами газети «Унг» кінця ХІХ – початку ХХ ст., яка виходила в Ужгороді. Збагаченню фонду нашого музею, а відтак і Музейного фонду України, сприяють й іноземні друзі. До прикладу, гідним доповненням колекції став пам’ятний значок з І промислової виставки 05-24 вересня 1927 р. в Ужгороді, який був подарований Мартіном Кредлом, жителем м. Млада-Болеслав (Чехія). Українська поетеса, дитяча письменниця, педагог, журналіст Тимофеєва Ольга Олександрівна передала музею 10 світлин з видами церков Закарпаття. Результатом проведених природознавцями досліджень флори нашого краю стали гербарії, якими було доповнено ботанічні колекції музею.



    У музеї не забувають і про занотовування історії по гарячих слідах. Так було отримано сучасне озброєння української армії та ворожого війська, яке використовується під час російсько-української війни. Це кілька гранатометів, тубус та пускова установка протитанкового гранатометного комплексу «NLAW», контейнери для транспортування артилерійських снарядів, дорожній знак з-під Бахмута, пошкоджений ворожими кулями тощо.


    Своє місце у фондосховищах музею знайдуть і цікаві архівні матеріали періоду Закарпатської України 1944-1946 рр., над якими працював заступник голови Народної Ради Закарпатської України П. П. Сова (з 1946 по 1950 роки був директором музею). Це рукописна таблиця «Тимчасова систематизація Народної Ради Закарпатської України. 1945 р.»; Декрет Народної Ради Закарпатської України від 30 серпня 1945 р.; Постанова Народної Ради Закарпатської України від 29 травня 1945 року «Про бюджет Закарпатської України на 1945 р.»; запрошення і програми засідань НРЗУ на 1945 р.; Історична довідка про Народну Раду Закарпатської України, підготована П.П. Совою та інші.

Валерія Русин, завідувач відділу історії та краєзнавства

Іван Орос, завідувач відділу історії Карпатської України,
«Меморіальний музей – кімната А. Волошина»,
Меморіальний комплекс «Красне поле»