Відкрита лекція «Олександр Грабар – ужгородець, знавець птахів Закарпаття»


    14 березня старший науковий співробітник сектору природи відділу історії та краєзнавства Руслана Джахман прочитала лекцію, присвячену першому завідувачу відділу природи Олександру Грабарю. Студенти біологічного факультету, які були присутні на заході, дізналися цікаві факти з життя відомого орнітолога та мали можливість побачити оригінальні наукові праці вченого з фондів та бібліотеки музею. Олександр Грабар, хоч і народився в Будапешті, але все своє життя прожив в Ужгороді. Тут він працював учителем у гімназії й одночасно досліджував птахів рідного краю. Після закриття гімназії – завідувачем відділу природи Закарпатського краєзнавчого музею. Його праця «Птаство Підкарпатської Русі», яка була надрукована в 1931 році у декількох номерах журналу «Подкарпатська Русь», є найбільш цитованою сучасними орнітологами.


Під час екскурсії по експозиції «Природа Закарпаття» студенти ще оглянули виставку, присвячену Іштвану Лаудону – класному керівнику Олександра Грабаря та експонати, виготовлені першим завідувачем відділу природи.


В кінці заходу, який відбувався у рамках співпраці з Інститутом еколого-релігійних студій, науковці побажали майбутнім біологам легкого навчання й любити свою справу так, як це робив Олександр Грабар.