Його ім'я стало символом України


    З нагоди відзначення 209-ї річниці з дня народження та вшанування 162-ї річниці з дня смерті Тараса Григоровича Шевченка 9 – 14 березня на другому поверсі галереї Ужгородського замку буде експонуватися творча робота (панно) Асталоша Василя Михайловича «Тарас Григорович Шевченко» із фондів Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького. Панно було створене у 1961 році до 100 річчя з дня смерті Кобзаря. Ця чудова композиційна робота виконана у стилі невисокої рельєфної різьби по дереву. Окрім зображення Т. Г. Шевченка також вирізьблено 21 сюжет до його творів та останній стовпчик вірша «Заповіт».

І мене в сем’ї великій,
В сім’ї вольній, новій,
Не забудьте пом’янути
Незлим тихим словом

    Василь Михайлович Асталош – український майстер декоративно-ужиткового мистецтва, заслужений майстер народної творчості УРСР з 1971 року.

    Народився 11 січня 1924 року у м. Сваляві (тепер Мукачівський район Закарпатської області). Майстерності навчався у свого батька. Закінчив Свалявську горожанську школу та Мукачівську вчительську семінарію. Учителював у школах Свалявщини, зокрема у селах Сасівка, Синяк та Стройне. Протягом 1968 – 1985 років працював творчим майстром та головним художником Драчинської художньо-сувенірної фабрики. Помер у селі Поляна 31 серпня 1993 року.

    Працював у галузі художньої обробки дерева та металу. Учасник міжнародних виставок, де його роботи відзначалися дипломами і медалями. Роботи майстра зберігаються у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва, Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім. Т. Легоцького, музеях Канади, Чехії, Словаччини та Китаю.