Майстер-клас із виготовлення композицій із вербових гілок


    Одним із народних символів в Україні є верба. Шанують її й жителі нашого краю. Ніжні сріблястішутьки несуть до церкви і освячують в неділю перед Великоднем. Ця неділя так і називається Вербною або Цвітною. Для цього свята кожен намагається знайти гілочки з найбільшими і найм'якішими котиками.



    28 березня кожен охочий міг взяти участь у майстер-класі із декорування вербових гілочок, який організували наукові співробітники сектору природи у музеї, а також дізнатися про різноманіття верб у природі Закарпаття. Старший науковий співробітник Руслана Джахман розповідала про те, які види з роду Salix L. є найбільш поширеними, а які рідкісні й занесені до Червоної книги України. Учасники дізналися, чому на деяких кущах сірі «котики» перетворюються в зелені, а на інших — на жовті та ще багато цікавої інформації.



    «Не я б’ю - верба б’є, за тиждень Великдень» - уже цієї неділі будуть казати ті, хто святкує за григоріанським календарем, а вірники східного обряду - 9 квітня й очікувати Свято Христового Воскресіння.


    Захід пройшов у рамках співпраці з Інститутом еколого релігійних студій, який надав матеріали для майстер-класу.