ПОСТАТЬ В ІСТОРІЇ: ІВАН СІЛЬВАЙ (УРІЇЛ МЕТЕОР)

(До 185-річчя від дня народження)

    16 березня у першому залі експозиції музею «З історії духовної культури Закарпаття XVII – початку ХХ ст.» відкрилася камерна тематична виставка відділу історії та краєзнавства, присвячена 185-річниці від дня народження Івана Сільвая.

    Постать Івана Сільвая, який часто виступав під літературним псевдонімом Уріїл Метеор, була видатною в історії Закарпаття. Поет-прозаїк, публіцист, фольклорист і церковний проповідник був широко ерудованою і обдарованою людиною, знав кілька мов, грав на скрипці і флейті, гарно малював, професійно займався різьбою по дереву.  Добре знався з Олександром Митраком, Іваном Раковським, Адольфом Добрянським, Євгеном Фенциком, Едуардом Еганом, Костянтином Матезонським. Був членом «Літературного Общества св. Василія Великого». Іван Сільвай друкувався у газеті «Світ» (1867-1870), літературно-духовному журналі «Листок» (1885-1903), сатиричній газеті «Сова» (1871), «Місяцеслов», співробітничав із галицькими виданнями. Його літературна діяльність високо цінувалася сучасниками, а творча манера ставилася у приклад літераторам-початківцям. Августин Волошин відмічав у «Місяцесловіі на 1905 рік»: «Він є можна сказати незвичайне явище.., письменником нашим, котрий дарував нам багато поетичних творів, котрий створив у нас багату і варту літературу».

    Літературна активність Сільвая безмежна: від задушевного вірша до бойової сатири, від вдумливого проникнення у далеке минуле до реалістичного зображення життя народу. Велику увагу І. Сільвай приділяв і духовності. Він є автором ряду церковних проповідей – святкових, недільних, надгробних, які по-справжньому стали дійовими посібниками для всього духовенства краю.

    На виставці представлені рукописи Івана Сільвая – листи, церковні проповіді до різних свят за 1877 - 1890 роки; друковані твори, фото. До окремої книги під назвою «Пісенник», що вийшла у видавництві «Уніо» у 1903 р. в Ужгороді, Уріїл Метеор зібрав усі церковні пісні, упорядковані ним впродовж свого життя. Цією популярною збіркою автор вшанував свій народ.

    Виставка діятиме до 16 квітня 2023 року.

Валерія Русин,
завідувач відділу історії
та краєзнавства музею