Птахи Ужгородського замку: горобці

Самець горобця хатнього

    20 березня відзначають Всесвітній день горобця. Це свято з’явилося у 2010 році. Його запровадили індійські екологи з метою нагадати людям про таких звичних птахів, як горобці. Про них складено багато казок, віршів, прислів’їв, народних прикмет, тощо. Вони відомі всім, але більшість людей горобцями називають всіх дрібних птахів, яких бачать біля себе і не задумуються над тим, що це зовсім різні види і кожен має свою назву. Якщо ви хоч на хвилинку відволічетеся від своїх справ і приглянетеся до зграйки птахів, які метушаться перед вами, то побачите, що не всі горобці одинакові, а крім них є ще зяблики, синички, гаїчки та багато інших видів.

Горобці польові на подвір'ї Ужгородського замку

    У нашому місті зустрічаються два види горобців: хатній і польовий. Горобець хатній – осілий синантропний вид, тобто живе поруч із людиною, тому за ним легко спостерігати. Горобець польовий дещо схожий на хатнього, але має ряд відмінностей, за якими його легко відрізнити. Він трохи менший, верх голови у нього каштаново-коричневий, а не сірий; чорна пляма на волі менша, ніж у хатнього горобця. На щоках добре видно чорну смужку. У попереднього виду її немає зовсім. Також у польового горобця відсутній статевий диморфізм. Самки і самці одинакові, а у хатнього горобця самочки забарвлені скромніше. В них переважають тьмяні бурувато-сірі відтінки. Обидва види часто можна побачити в парку Ужгородського замку. Вони полюбляють гніздитися у щілинах на мурах, а на замкове подвір’я залітають підживитися. Особливо взимку, коли харчів у природі вже мало, а тут ще можна знайти насіння і навіть крихти печива чи іншої їжі, залишеної відвідувачами музею.

Самка хатнього горобця

    Зараз у горобчиків розпочався шлюбний період. Самці активно залицяються: настовбурчивши пір’я на горлі, опустивши крила донизу і задерши при цьому догори хвоста, з голосним цвіріньканням, стрибають навколо самочок. Пари вони утворюють на все життя. В кінці травня в будь-якому людному місці можна побачити, як батьки годують своїх малят. Хоч горобці всеїдні птахи, проте пташенят вони кормлять виключно комахами. За період вигодовування одного виводку пара горобців знищує близько 30 тисяч комах. Отже, це дуже корисні птахи як для людини, так і для довкілля. Саме для боротьби з гусеницями їх в ХІХ столітті завезли до Америки. Пернаті добре справилися із завданням і за це жителі Бостона встановили їм пам’ятник.

Горобець польовий

Польові горобці

    Люблять горобці й почубитися, особливо хатні. Вони б’ються за крихти хліба, але деколи причиною бійки може бути й симпатична самочка. Також вони слідкують за гігієною і часто купаються. Для цього їм підійде люба невеличка калюжа або пісок. Таким чином вони позбуваються паразитів. Поведінка горобців дуже цікава, тому спостерігаймо за ними, поки маємо ще таку можливість, бо в деяких країнах вони вже стали рідкісними птахами.


Руслана Джахман старший науковий
співробітник сектору природи
 відділу історії та краєзнавства