Століття. Право вибору!


Цього дня в Ужгородському замку відкрили камерну виставку «Століття. Право вибору». На відкриття завітали науковці, представники духовенства та відвідувачі музею. Виставка створена на основі музейних предметів із фондів музею.
У фондах помітне місце займає збірка агітаційних передвиборчих матеріалів 1924 – 1939 рр. Вона нараховує близько 50 оригінальних музейних предметів на дану тематику, не враховуючи періодичних видань. Зібрання формувалося шляхом передачі та закупки експонатів від приватних та юридичних осіб. Переважна більшість музейних предметів взяті на облік між 1956 та 2009 рр.
Перші агітаційні передвиборчі матеріали, які потрапили у музейну збірку, були передані з Товариства «Просвіта» та Товариства імені Олександра Духновича у 1945 р. Останнє суттєве поповнення колекції відбулося у 2006 р., коли син племінниці Августина Волошина Ольги Дутки Августин Туркеняк із Кошиць (Словаччина) передав частину родинного архіву Волошина. Серед цих надходжень є передвиборчі матеріали Руської хліборобської (землеробської) партії (з 1924 р. – Християнська народна партія).
На виставці найповніше представлені матеріали популярних в той час партій у краї: Християнська народна партія (Руська хліборобська (землеробська) партія), Автономний землеробський союз, Карпатська трудова партія, Комуністична партія Чехословаччини (КПЧ), Соціал-демократична партія Чехословаччини, Аграрна партія та ін. Також у окремій вітрині є передвиборчі агітаційні матеріали, які представляли угорську та єврейську спільноти краю.
Михайло Джахман,
Завідувач відлілу новітньої історії, "Меморіальний музей-кімнатв ім. А. Волошина"