Відкриття оновлених експозиції Закарпатського ОКМ ім. Т. Легоцького

 У рамках святкування 85 річчя Карпатської України та 150-річчя з дня народження Августина Волошина 14 березня о 14. 30 год. відбулося урочисте відкриття оновлених експозицій Закарпатського ОКМ ім. Т. Легоцького «Карпатська Україна. 1938 – 1939» та «Меморіальної кімнати-музею Президента Карпатської України Августина Волошина». Родзинкою відкриття став виступ Заслуженого академічного Закарпатського народного хору під керівництвом заслуженого працівника культури Наталії Петій-Потапчук. Хор виконав «Гімн України» та коротку концертну програму. З привітальними словами на відкритті виступили Євген Тищук – директор департаменту культури Закарпатської військової адміністрації, Ольга Шумовська – директор Закарпатького обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького. Михайло Джахман – завідувач відділу новітньої історії та меморіальної кімнати-музею Августина Волошина розповів про оновлені експозиції музею.

Експозиція «Карпатська Україна» хронологічно охоплює період з жовтня 1938 по березень 1939 року, створена на базі оригінальних експонатів із фондів музею. На окрему увагу заслуговують особисті речі піаністки та педагогині Софії ДністрянськоЇ (Рудницької), пам'ятна листівка з маркою, випущена з нагоди Першого Сойму Карпатської України і погашена в м. Хуст 15 березня 1939 р., звернення Організації Народної Самооборони «Карпатська Січ» до народу Карпатської України вступати в її ряди та ін. Багато унікальних речей експонується вперше. Доповнюють експозицію майстерно виготовлені музейні інсталяції, манекени, макети, художні полотна, портрети, фотоілюстрації та науково-допоміжний матеріал.
Експозиція «Меморіальної кімнати-музею Президента Карпатської України Августина Волошина» доповнена новими оригінальними експонатами які відображають життєвий шлях Августина Волошина. У залі замінено також експозиційне освітлення та обладнання. З оригінальних експонатів вперше представлено: альбом з привітальними листами та телеграмами Августину Волошину з нагоди ювілею – 50 річчя, альбом з привітальними листами та телеграмами Августину Волошину з нагоди ювілею – 60 річчя, почесна грамота Союзу Підкарпатських Руських Студентів у Празі про визнання Августина Волошина почесним членом товариства 11 березня 1928 р., вітальний лист Августину Волошину з нагоди 50-річчя від членів читальнні «Просвіта» у Великому Бичкові та ін.
Запрошуємо відвідати оновлені експозиції Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького та ознайомитися з оригінальними експонатами і науково-інформаційним матеріалом, які відображають ці визначні події історії нашого краю та українського народу.
Усі реакції:
Ви, Ольга Шумовська, Дмитро Солов'янов та ще 51
11 поширень
Подобається
Коментувати