ВЕЛИКДЕНЬ. РЕЛІГІЙНА ТРАДИЦІЯ

  Наближається наше найбільше весняне свято — Великдень! Його відзначають у всьому світі, воно має велике значення і в християнській релігії. З цієї нагоди відділом історії та краєзнавства музею створено нову тематичну виставку “ВЕЛИКДЕНЬ. РЕЛІГІЙНА ТРАДИЦІЯ”. Тут Ви можете познайомитися з витворами мистецтва, які є не лише видатними з точки зору християнства, а й відіграли важливу роль в історії нашого краю.

З відкриттям виставки її учасників та гостей привітала директор музею Ольга Шумовська, наголосивши на тому, що такі виставки вже стали традиційними у стінах музею, а нинішнього року створена за релігійною традицією. Потім запропонувала хвилиною мовчання вшанувати загиблих воїнів у російсько-українській війні. Головний куратор виставки Валерія Русин провела короткий екскурс по виставці для присутніх. Після цього пролунали українські пісні «За лісами, горами» та «Черемшина» у виконанні Ольги Вайди, учасниці відділу духовного і творчого розвитку «Джерела» (педагог Вікторія Надь) КЗПО «Закарпатський центр дитячої та юнацької творчості «ПАДІЮН».
У неділю перед Великоднем, Вербну неділю, церква згадує, як Христос в’їхав до Єрусалиму на спині осла під крики натовпу, що розмахував пальмовими гілками. Великий четвер (Зелений четвер) нагадує нам про взяття Христа на Оливковій горі. У Великий Четвер немає ні меси, ні Преображення, священики причащають уже освяченими облатками. Однак у багатьох місцях проводиться так звана літургія омивання ніг.
На виставці представлено картину невідомого автора початку ХХ ст. “Христос у Гетсиманському саду”. Це недавнє поповнення художньої колекції нашого музею..У християнській традиції Гетсиманський сад вшановується як одне з місць Страстей Христових. Згідно з Євангеліями, саме тут, в оливковому саду, було схоплено Христа, котрий молився.
Ікона “Тайна вечеря”, написана невідомим автором у ХІХ ст., вражає цікавою колоритною насиченістю. Таємну вечерю християни вшановують особливо у Великий четвер. Вона відбулася на тижні Великодня, через кілька днів після тріумфального входу Ісуса в Єрусалим і перед тим, як його розіп'яли у Страсну п'ятницю. Під час трапези Ісус передрікає, що його зрадить один з апостолів. Тоді ж він встановив таїнство причастя.
Літургійний посуд - дискоси (тарілі), потири (чаші), лжиця, представлений у вітринах, використовувався при Євхаристії.
На великодній виставці є і богослужбові книги — Тріоді. Протягом посту Церква літургійно супроводжує християн піснеспівами літургійних книг Постової і Квітної тріодей (з грецької трипіснець). Постова тріодь містить богослужіння чотирьох неділь перед Великим постом і самого Великого посту, Квітна – періоду від Лазаревої суботи до Неділі всіх святих. Тріодь Постова надрукована в друкарні у . Тріодь Квітна надрукована у 1701 р. в друкарні Львівського братства, багато ілюстрована, містить кольорові заставки, ініціали.
Страсна п'ятниця - день винесення Пілатом смертного вироку Христу, бичування та розп'яття. Християни присвячують цей день згадці про страждання, смерть Ісуса Христа на хресті, зняття Його з хреста та поховання. У цей час уся Церква здійснює Хресну дорогу, а потім бере участь у святковій месі ввечері. Звідси хрест — символ Розп'яття Господа Ісуса Христа та спасіння, яке він приніс людству.
На виставці експонуються: чудове скульптурне розп'яття під склом, виконане невідомим автором у ХІХ ст;, настінні, настільні металічні хрести, деякі з Хресто-Воздвиженської церкви Ужгорода, датовані XVIII - початком ХХ ст.
В одній із вітрин представлена реліктова пляшка зі скла, висотою 32 см, вагою 785 г, всередині якої розташовані позолочені дерев'яні предмети, а саме: хрест-розп'яття, драбина, губка, оливкове дерево, стовп, кліщі, молоток, меч, грааль, ліхтар, спис, бич, пучок різок. Ці знаряддя Страстей Христових є складовою символіко-догматичної композиції у пляшці, знайденої під час Першої світової війни, але виготовленої наприкінці ХІХ ст.
Ніч і день Великої Суботи – для очікування: на гробі Ісуса або біля Святого Святих. Незважаючи на те, що вони починаються ввечері у Велику Суботу, це все ж головна частина недільної великої святкової літургії, коли ми згадуємо процесією з палаючими свічками, що Ісус воскрес із мертвих, як Він сказав заздалегідь, на світанку третього дня, тобто Великодню неділю.
Запрошуємо оглянути тематичну виставку «ВЕЛИКДЕНЬ. РЕЛІГІЙНА ТРАДИЦІЯ» з 28 березня по 15 травня 2024 року.
Куратори виставки:
Валерія Русин і Василина Палинчак-Кутузова