Рік Августина Волошина триває

 Сьогодні. 5 квітня 2024 р., наукові співробітники відділу новітньої історії та меморіальної кімнати-музею А. Волошина та відділу історії та краєзнавства мали приємну зустріч з відомою театральною художницею, заслуженою діячкою мистецтв України Еммою Зайцевою. Знаючи про перебудову і оновлення експозицій «Карпатська Україна», «Меморіальна кімната-музей Августина Волошина» до 85-річчя Карпатської України та 150-річчя від дня народження Президента Карпатської України, пані Емма вирішила подарувати музейникам цікавий дарунок. Це авторський макет декорації до вистави «Судний час» Івана Козака, ескізи костюмів до цього спектаклю, афіші та запрошення.

Постановка спектаклю «Судний час» за п'єсою місцевого драматурга І. Козака була здійснена в Закарпатському обласному державному українському музично-драматичному театрі ім. братів Шерегіїв народним артистом
України А. Філіпповим у 2009 році, коли відзначали 70-річчя Карпатської України. Це була перша спроба розповісти правду про самовідданого борця за незалежність України з театральної сцени. Вистава присвячена останнім дням життя Президента Карпатської України, Героя України Августина Волошина у застінках Лефортівської тюрми в Москві. Не тільки блискуча гра акторів, але й художньо-сценічне оформлення, яке дуже оригінально вирішила Емма Зайцева, сприяли змістовній насиченості спектаклю та успіху закарпатських театралів.
На згадку про виставу, присвячену Августину Волошину, знана театральна художниця Емма Зайцева подарувала ще й книгу, де йдеться про її непросте, своєрідне творче становлення як сценографа.
Директор музею Ольга Шумовська разом із завідувачем відділу новітньої історії та меморіальної кімнати-музею А. Волошина Михайлом Джахманом після огляду подарунків упевнені, що речі з особистого архіву Емми Зайцевої мають знайти відповідне експозиційне місце в нашому музеї.
Сьогоднішній дарунок музею свідчить про те, що не тільки музейники, але й благодійники інших професій дбають про збереження культурної та мистецької спадщини нашого краю.
Валерія Русин, завідувач відділу історії та краєзнавства