Відкриття виставки «Таємничі квіти: Орхідеї»

 До Всесвітнього дня Землі, який відзначають 22 квітня, у Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім. Т. Легоцького відкрили виставку «Таємничі квіти: Орхідеї». На виставці представлені світлини рослин родини Зозулинцеві (Орхідні), які в різні роки були виявлені у природі Закарпаття, гербарій, марки, листівки та художні роботи.

Всі орхідеї, які зростають у природі України, є рідкісними і знаходяться під охороною держави. Згідно Наказу №111 від 15.02.2021 р. «Про затвердження переліків видів рослин та грибів, що заносяться до Червоної книги України (рослинний світ), та видів рослин та грибів, що виключені з Червоної книги України (рослинний світ)» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0370-21#Text) до останнього видання Червоної книги України включено 69 видів рослин родини Зозулинцеві. На Закарпатті науковці зафіксували 52 види. На жаль, зозулині черевички справжні Cypripedium calceolus L. останній раз виявляли у ХІХ ст. На світлинах можна побачити найбільше в Європі поле орхідей (автор Віктор Ганущин), яке знаходиться в Миколаївській області та 20 видів, які фотографували у природному середовищі Власта Лоя, Тиберій Любка, Віталій Борисенко та Руслана Джахман. Тут є найбільш поширені орхідеї: плодоріжка салепова Anacamptis morio (L.) R.M. Bateman, Pridgeon et M.W. Chase, любка дволиста Platanthera bifolia (L.) Rich., билинець комарниковий Gymnadenia conopsea (L.) R.Br. і рідкісні, зокрема Скрученик спіральний Spiranthes spiralis (L.) Chevall, виявлений науковцями у 2006 році в Ужанському національному парку.
Орхідеї завжди приваблювали людей. Науковці їх досліджували й вивчали, художники малювали, поети присвячували їм свої вірші. На виставці представлені художні роботи Альони Бобко, на яких зображено екзотичні орхідеї, виконані акварельними фарбами та малюнок Ігоря Землянських, на якому зображена пташка колібрі та орхідея катлея.
У фондах Закарпатського ОКМ ім. Т. Легоцького зберігається гербарій родини Зозулинцевих. Деяким експонатам уже більше сто років. Для огляду відвідувачів вперше виставлено гербарний зразок рослини зозульки бузинові, зібраний Шандором Магочі-Дітцом в Ужгороді у 1878 році.
На жаль, часто орхідеї страждають від людської діяльності. Їх викопують заради бульб, які використовують з лікувальною метою, а також зривають на букети. Це може призвести до зникнення цілої популяції певного виду. Тож будьмо відповідальними за свої вчинки, милуймося квітами в природі без шкоди для довкілля. Перед тим, як зірвати орхідею для букету, згадаймо про те, скільки років має пройти, щоб вона зацвіла.
Руслана Джахман,
старший науковий співробітник
сектору Природи