Виставка світлин «Роми Закарпаття між двома світовими війнами»

 9 квітня у галереї Ужгородського замку відкрилася цікава виставка світлин «Роми між двома світовими війнами», приурочена до Міжнародного дня ромів. Спільну ідею втілили в життя колектив Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького та Закарпатська обласна молодіжна громадська організація «Гідність» (Патів) (голова правління Віктор Човка), за фінансової підтримки німецького фонду «Пам’ять, відповідальність і майбутнє» (нім. – Stiftung Erinnerung, Verantwortung und Zukunft, скор. – EVZ).

    На виставці представлені п’ятдесят дві історичні світлини міжвоєнного періоду Підкарпатської Русі (Закарпаття) доби Чехословацької республіки, на яких зображений побут, житло, заняття місцевих ромів, їхні портрети. Композиційно виставка світлин поділена на три групи: перша – це роми Ужгорода та його околиць, друга – це світлини про роботу першої в Європі ромської школи Ужгорода (відкрита у 1926 році), третя – це світлини ромів із різних населених пунктів краю, зокрема Мукачева, Хуста, Рахова, Міжгір’я, Павлова.
Представлені світлини зроблені місцевими фотомитцями Емілом Кантором та Степаном Качуреком, чеськими фотографами Фердинандом Бучиною, Богумілом Ваврушеком та Яромиром Функе, американською фотокореспонденткою Маргарет Бурк-Вайт. Також презентовані фото з колекцій музейних фондів кількох країн – Чехії (Народний музей), Польської Республіки (Музей культури ромів у Варшаві), США (Меморіальний музей Голокосту). Кілька світлин з власної колекції люб’язно надав чеський дослідник історії Закарпаття Володимир Куштек. Частина світлин це копії фотографій, що зберігаються у фондосховищах Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького. Значна частина світлин з музейної збірки була зроблена знаними у місті фотографами Емілом Кантором, Степаном Качуреком і відомим краєзнавцем Петром Совою. На багатьох фото на звороті є відтиск штемпеля С. Качурека та Е. Кантора, підписи П. Сови. Частина фотографій, які тут представлені виставлені вперше.
Запрошуємо всіх до перегляду!